Datum:
28 jun 2021
Tijd:
14:00 - 16:00
Locatie:

Circulaire zonnepanelen

In samenwerking met de Amsterdam Economic Board, gemeente Amsterdam en Alliantie Cirkelregio Utrecht, organiseren het AMS Institute en Utrecht Sustainability Institute het 24ste Circular Economy Lab over circulaire zonnepanelen.

Zonnepanelen worden steeds meer geïnstalleerd. We maken ons nog niet druk over het lot van afgedankte zonnepanelen. Onterecht. Want zonnepanelen mogen geen wegwerpartikel worden. Alleen al in Nederland zijn dat jaarlijks tussen de 7 en 8 miljoen nieuwe zonnepanelen, omgerekend 120.000 ton waardevol materiaal. Het zorgt in de nabije toekomst voor een enorme PV-afvalberg.

Nu doen we nog maar weinig met gebruikte zonnepanelen. Er is geen vraag naar opgeknapte panelen en hoogwaardige recycling staat in de kinderschoenen. En dat terwijl zonnepanelen heel kostbaar zijn. De productie kost veel energie en CO2, en gaat gepaard met dwangarbeid in China. Bovendien maken we onszelf afhankelijk van schaarse kritieke metalen. Hoog tijd dus om te kijken naar circulaire oplossingen.

Tijdens het Circular Economy Lab identificeren we samen met experts en koplopers de knelpunten en maken afspraken om de circulaire beweging in deze groeimarkt te versnellen. Zowel het innovatieve marktaanbod als de sturende rol van opdrachtgevers middels circulair inkopen van zonnepanelen komen hierbij aan bod.

Doe mee met de paneldiscussies, leer van de experts en stel de vragen die jouw organisatie verder helpen. Het Circular Economy Lab is online en je kunt meepraten via de chat.

Aanmelden >>