Datum:
02 sept 2022
Tijd:
13:00 - 14:00
Locatie:

Duurzaam kookevent op Floriade

Op vrijdag 2 september van 13:00 tot 14:00 uur geven kookboeken-schrijfster en oprichter van Ecostoof, Iris van de Graaf en sommelier Joop van Merbel, voormalig manager van het Okura Hotel en vaste vrijwillige kok in The Green House van Floriade, een demonstratie duurzaam koken en energie besparen.

De hele voedselketen veroorzaakt op jaarbasis voor 30% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Om te voldoen aan de Sustainable Development Goals zou een gemiddelde avondmaaltijd maximaal 930 gram CO2 uitstoot mogen veroorzaken. Met isolatie-koken wordt gemiddeld 240 gram CO2 uitstoot per maaltijd bespaard, 33% minder dan koken zonder isolatie.

Zo’n 30 procent gas of elektriciteit besparen is mogelijk door de eeuwenoude techniek van isolatie-koken toe te passen. Daartoe is de Ecostoof ontwikkeld. Als de ingrediënten kort worden opgekookt en daarna de warmte wordt geïsoleerd, gaart het eten vanzelf, zonder dat er nog energie aan hoeft te worden toegevoegd.

Oprichter van Ecostoof, Iris van de Graaf en sommelier Joop van Merbel, voormalig manager van het Okura Hotel, demonstreren tijdens de Floriade regelmatig de techniek van isolatie-koken. Zij gebruiken daarbij uitsluitend plantaardige ingrediënten uit The Green House. Ondertussen betrekken zij het publiek bij de diverse aspecten van duurzaam koken. Na afloop kunnen de deelnemers genieten van een proeverij.