Datum:
08 apr 2022
Tijd:
15:00 - 17:00
Locatie:

Samenwerkingsprogramma snelle energiebesparing!

Wilt u ook zo snel mogelijk extra besparingsmaatregelen nemen om het energieverbruik in uw organisatie én in de regio Amsterdam terug te brengen? Vrijdag 8 april gaan bedrijven, organisaties en instellingen hier samen mee aan de slag. Doel is het samenstellen van coalities en verbindingen leggen tussen partijen om elkaar te helpen om energie te besparen. Met als overkoepelend doel binnen een jaar 15% gas te besparen in de stad.

Namens Amsterdam Economic Board, Metropoolregio Amsterdam, Green Business Club, Duurzaamheidsraad Amsterdam, 02025 en gemeente Amsterdam nodigen we u van harte uit om de bijeenkomst op 8 april bij te wonen.

Waarom nu versnellen?
De verschrikkelijke oorlog in Oekraïne drukt ons pijnlijk met de neus op de feiten: we zijn ontzettend afhankelijk geworden van (Russisch) gas en olie. De klimaatcrisis dwong ons al om minder gas en olie te gebruiken maar deze oorlog benadrukt nog eens extra hoe belangrijk dit is. Zo stijgen de energieprijzen hard met gevolgen voor de uitgaven van burgers, bedrijven en organisaties.

Op vrijdag 11 maart vond daarom een brainstormbijeenkomst plaats met als onderwerp welke besparingsmaatregelen we nú kunnen nemen om zo snel mogelijk energie te besparen in de regio Amsterdam. Ruim 60 enthousiaste deelnemers kwamen met meer dan 100 voorstellen en maatregelen. In de bijlage treft u de ruwe uitkomsten van de brainstorm. Deze ideeën kunnen nu verder uitgewerkt worden in concrete acties!

Hoe kunnen we nú het energieverbruik omlaag brengen?
Amsterdammers werken al jaren aan de overgang naar duurzame energie met projecten die belangrijk en veelbelovend zijn maar een lange adem vragen. Om nu geen tijd te verliezen zijn maatregelen nodig waarmee we liefst direct maar zeker op korte termijn het energieverbruik terug kunnen dringen. Bij de bijeenkomst van 11 maart deed de gemeente een aftrap met het voorstel de verwarming in de gemeentelijke gebouwen 3 graden lager te zetten. En werden er ook andere commitments gegeven om energiebesparing te versnellen: ABN Amro bood aan kennis te delen over duurzaam bouwen, Schiphol zet de thermostaat lager en woningbouwcorporatie Rochdale gaat actiever hun huurders ondersteunen bij het besparen van energie.

Wat gaan we 8 april doen?
De bijeenkomst start met een korte terugkoppeling van de ideeën en afspraken van 11 maart. Daarna gaan we concreet aan de slag in werkgroepen rondom een aantal actiepunten. Aan het eind van de middag willen we graag als opbrengst gecommitteerde werkgroepen hebben met regiehouders die zorgen voor verdere opvolging op concrete acties. We proberen hierbij zoveel mogelijk aan te sluiten bij bestaande overleggen en initiatieven. Meer informatie over het programma krijgt u voor de bijeenkomst via een bevestigingsmail.

Voor wie is de bijeenkomst?
Deze bijeenkomst is voor vertegenwoordigers van bedrijven, organisaties en instellingen uit allerlei branches en domeinen. Om afspraken te kunnen maken op 8 april heeft het een sterke voorkeur dat u namens uw organisatie kunt spreken en commitment kunt geven.

Aanmelden
Meld u via deze link aan. Er is een maximaal aantal deelnemers van 125 personen. Is de bijeenkomst vol, stuur een e-mail naar duurzaam@amsterdam.nl voor een plek op de reservelijst. Of wanneer u niet aanwezig kunt zijn, maar wel wil meedoen!