Op het terrein van Zenith in de Amsterdamse haven komt de eerste waterstofpoederfabriek ter wereld. De fabriek van Electriq Global maakt waterstofpoeder op basis van groene waterstof, geproduceerd met stroom uit windenergie. Dit waterstofpoeder kan met behulp van generatoren omgezet worden in elektriciteit. Dit maakt het mogelijk activiteiten te verduurzamen waarbij nu dieselgeneratoren gebruikt worden, bijvoorbeeld bouwwerkzaamheden.

De fabriek is een initiatief van Electriq, een end-to-end leverancier van veilige waterstofoplossingen, en Zenith Energy Terminals een wereldwijd energieopslag- en overslagbedrijf.  Zij hebben samen een intentieverklaring getekend voor de bouw van de productiefaciliteit. Waterstof in poedervorm heeft het voordeel dat het veilig is en dat er alleen water nodig is voor een reactie. Zo zijn geen aansluitingen nodig, waardoor het onafhankelijk van het elektriciteitsnet kan worden toegepast.

Wereldprimeur
De fabriek is de eerste ter wereld in zijn soort en wordt gebouwd op de terminal van Zenith Energy in het Amsterdamse havengebied. Koen Overtoom, CEO van Port of Amsterdam: “De komst van deze fabriek is een prachtig voorbeeld van de doorlopende energietransitie die plaatsvindt in onze haven, waarbij we toewerken naar het realiseren van een duurzame brandstof-hub. We zijn blij om opkomende technologieën die in lijn met deze transitie opereren – zoals deze fabriek – te verwelkomen. Daarmee faciliteren we een intensiever gebruik van onze locatie en de samenwerkingen tussen verschillende partijen die actief zijn in het havengebied.

“Deze fabriek zal onze klanten in de Benelux bedienen”, zegt Baruch Halpert, Executive Chairman en CEO van Electriq. “Nederland is een early adopter van waterstof als brandstof van de 21Steeuw, en we zien deze Electriq Powder-fabriek als een belangrijke enabler om dit op een innovatieve, veilige en industriële manier te benutten”. Het project zal volgens de initiatiefnemers de weg vrijmaken voor Europa’s overgang naar schone, duurzame energie. “Daarbij wordt gebruik gemaakt van de sterke punten van onze opslagterminal in Amsterdam om een sterke basis te bieden voor de nieuwe energie-industrieën en nieuwe banen in het gebied te creëren”, aldus Jeff Armstrong, CEO bij Zenith Energy Terminals.

Waterstofinitiatieven in Amsterdam
De komst van de waterstofpoederfabriek is één van de vele waterstofinitiatieven die deze en komende jaren in de Amsterdamse haven worden uitgerold. Zo werkt het havenbedrijf met het project H2A samen met andere bedrijven uit de haven en partijen uit de waterstofsector aan import, bewerking en opslag van waterstof, Ook werkt HyCC aan een groene waterstoffabriek in de haven. De  waterstofeconomie in het gebied wordt verder versneld door de aanleg van waterstofleidingnetwerken te faciliteren.

Bron: persbericht Electriq Global en Zenith Energy.