In Almere wordt een fietspad met hennepbetonaangelegd. Het project ontstond naar aanleiding van een prijsvraag van de gemeente. Het beton is gemengd met vezels van hennephout.

In Almere Haven zijn op 12 augustus de eerste meters gelegd van een betonnen fietspad waarin hennep is verwerkt. Het gaat om een experiment. Beton met daarin natuurlijke hennepvezels zou verschillende voordelen moeten bieden ten opzichte van de reguliere variant. Zo is het materiaal lichter en zorgen de plantaardige resten ervoor dat het beton meer geluid opneemt. Iets dat bij een fietspad misschien niet heel veel effect heeft, maar bij bijvoorbeeld een geluidswal wel goed van pas komt.

Prijsvraag
Het beton is de afgelopen anderhalf jaar ontwikkeld door partners van het Grondstoffen Collectief en wordt in Almere bij Cirwinn gemaakt. Door gebruik te maken van hennephout ontstaat beton dat duurzamer is dan de reguliere variant, zo zegt Leon Joore die met het bedrijf Millvision bij het traject betrokken is. “De vezels hebben CO2 opgenomen tijdens de groei. En dat zit nu opgesloten – voor heel veel jaren – in dat beton.”

Bron: almere.nl