Onder de naam Project Clean Amsterdam lanceren Skoon en Port of Amsterdam een varende batterij die stad en haven voorziet van schone energie. Doordat de batterij op een schip staat, is groene stroom nu overal vanaf het water beschikbaar.

Port of Amsterdam gebruikt de mobiele batterij om tijdelijk pieken op het walstroom netwerk op te vangen. Deze pieken ontstaan met name in april en mei. Er zijn dan meer riviercruiseschepen die Amsterdam bezoeken voor de opening van de Keukenhof. De aanwezige walstroomvoorziening is dan niet altijd toereikend. Daardoor zetten de afgemeerde schepen hun dieselgenerator aan. Dit zorgt voor geluidsoverlast en extra uitstoot.

Piekmomenten
De batterij levert bij dit soort piekmomenten groene stroom en geeft geen geluidsoverlast. De batterij maakt gebruik van duurzame energiebronnen uit de haven zoals Windpark Ruigoord, zonnepanelen en energie uit biomassa van AEB. Op deze manier draagt het bij aan de ambitie van Port of Amsterdam voor een zero emissie haven.

Robin Schipper, innovatiemanager bij Port of Amsterdam: “Met de huidige stroomaansluiting kunnen we nu op een locatie acht schepen van walstroom voorzien, terwijl er voor tien schepen stroom nodig is. Er zijn verschillende momenten op een dag waarbij schepen tijdelijk meer stroom vragen. Door op die momenten de batterij aan te zetten, zorgen we voor een extra buffer in de beschikbare capaciteit van de netbeheerder. Samen met Skoon en Zoev-City zullen we de batterij ook voor de binnenstad van Amsterdam gebruiken.”

In stad en haven
De varende batterij zal de komende zes maanden steeds twee weken ingezet worden in de haven, om vervolgens twee weken werkzaamheden in de stad te verrichten. Bouwplaatsen, evenementen en filmsets hebben vaak tijdelijk energievoorzieningen nodig. Traditioneel wordt dan gebruik gemaakt van dieselgeneratoren. Met een groeiend netwerk van mobiele batterijen en beschikbare netaansluitingen is de stap naar een emissieloze oplossing een stuk eenvoudiger. Via de grachten kan Zoev-City de batterij tot in de haarvaten van de stad bezorgen. Daarnaast komt er op de De Ruijterkade, nabij het havengebouw, een demonstratiecontainer te staan. De gezamenlijke opgave van de haven en de stad in de energietransitie wordt hier aan de hand van dit project tastbaar gemaakt.

Sneller, slimmer en schoner
Skoon is het platform waar het gebruik van mobiele batterijen wordt geoptimaliseerd door vraag en aanbod bij elkaar te brengen. Het platform biedt allerlei services om het deelconcept van tijdelijke schone energievoorzieningen zo toegankelijk mogelijk te maken. Daan Geldermans, medeoprichter van Skoon: “De gebruiksmogelijkheden van mobiele batterijen zijn eindeloos. Als er werkzaamheden zijn aan de kades en bruggen in Amsterdam kunnen ze bijvoorbeeld vervuilende dieselgeneratoren vervangen. Het elektrisch aangedreven schip van Zoev-city verzorgt het transport van de batterij. Daarmee verlagen we druk op het overvolle wegennetwerk in Amsterdam en nemen we geen parkeerplekken in. De varende batterij is sneller, slimmer en schoner!”

Bron: Nieuwsbrief Amsterdam Logistics, 05-03-2020