Nederlandse architecten, ontwikkelaars, overheden en beleggers stimuleren meer te bouwen in hout. Met dát doel voor ogen is het boek ‘De Houtbouw Revolutie’ gemaakt. “Het boek gaat ons helpen de vele mythes over houtbouw onder bestuurders in de MRA-regio te ontkrachten”, aldus Thijs Kroese, voorzitter van stuurgroep houtbouw van MRA en wethouder Purmerend.

De toepassingsmogelijkheden van hout in de bouw lijken oneindig en nog altijd volgen technologische ontwikkelingen elkaar in rap tempo op. Als De Houtbouw Revolutie iets leert, dan is het dat bouwen met hout de toekomst heeft. Het boek behandelt op aantrekkelijke wijze de vele toepassingsmogelijkheden van dit duurzame bouwmateriaal, met name op het gebied van nieuwe bouwsystemen op basis van massiefhout-producten als Cross Laminated Timber (CLT), Laminated Veneer Lumber (LVL) en Glued Laminated Timber (Glulam). Dankzij deze ontwikkelingen is hout inmiddels een serieuze vervanger van beton en staal in de bouw.

De Houtbouw Revolutie is opgedeeld in zes hoofdstukken, waarin onder meer aandacht is voor de transitie naar een ‘biobased’ economie, klimaatverandering in relatie tot bosbouw, de kenmerken van hout, innovatieve ontwikkelingen op het gebied van hout als bouwmateriaal, het ontwerpen en bouwen met massiefhout en een blik op de toekomst. De informatieve tekst is verrijkt met verhelderende infographics en foto’s van aansprekende houtprojecten.

Mythes doorgeprikt
De auteurs, Pablo van der Lugt en Atto Harsta, verwijzen een aantal mythes over bouwen met hout voor eens en voor altijd naar het rijk der fabelen. Hout, zo schrijven zij onder meer, is – mits goed toegepast – níet brandgevaarlijker of duurder dan conventionele bouwmaterialen. Ook tonen zij aan de hand van tal van voorbeelden aan dat houten gebouwen soms honderden jaren lang meegaan en dat er genoeg bos is om op een verantwoorde manier nog veel meer met hout te bouwen. En ten slotte zorgt houtbouw voor een enorme afname van CO2-uitstoot ten opzichte van bouwen met niet-hernieuwbare materialen. Sterker nog: bouwen met hout levert zelfs een enorme CO2-opslag op. Daarmee is het met recht een duurzaam en toekomstbestendig bouwmateriaal.

Enthousiaste ontvangst
Fred Schoorl, Thijs Kroese en Jan van Barneveld hebben tijdens een bijeenkomst in Lloyd hotel Amsterdam het uit handen van de twee auteurs  de eerste exemplaren in ontvangst genomen van het boek De Houtbouw Revolutie.  Uitgever Jeroen van Oostveen (MaterialDistrict): “We wilde het boek in eerste instantie vooral maken voor architecten maar merkte al snel dat er ook veel interesse in het boek is vanuit beleggers, overheden en ontwikkelaars. Zo heeft de MRA bijvoorbeeld 500 exemplaren afgenomen om te verspreiden onder bestuurders in de regio.”

Thijs Kroese: “We hebben de verantwoordelijkheid de transitie naar circulair bouwen aan te jagen. Fred Schoorl, voorzitter Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus, voegde daar aan toe: “Architecten zijn niet het gouden sleuteltje op de toekomst van hout, het zit binnen de samenwerking in de keten tussen de verschillende partijen.” Jan van Barneveld, directeur Ontwikkeling De Alliantie, ontwikkelde 15 jaar geleden het eerste gestapelde houten woongebouw in Nederland. Hij  onderschrijft volmondighet belang van het vormen van nieuwe allianties in de transitie naar circulair bouwen. “Er zit voor ons een grote druk om productie te draaien. 90% bouwen we nog traditioneel, voor 10% hebben we ruimte om te experimenteren en daarin is het nog best wel een zoektocht om tot nieuwe allianties te komen.”

Tijdens de bijeenkomst werd vooral een ding duidelijk: meer dan ooit is samenwerking tussen alle partijen nodig om de transitie naar circulair bouwen een versnelling te geven. MaterialDistrict hoopt met De Houtbouw Revolutie daarin een rol te vervullen.

Bestellen
De Houtbouw Revolutie is te bestellen op books.materialdistrict.com en bol.com en kost € 33,50 inclusief btw.