Reimert Bouw en Infrastructuur heeft als eerste in Nederland voor de constructieve delen van de brug gebruik gemaakt van cementloos beton van reststromen. Het gaat om de circulaire brug ‘Rondje Weerwater’ op het Floriade park. Het gebruik van cementloos beton in de praktijk is een innovatie van formaat, die om een vernieuwende kijk op vergunnen, beheren, onderhouden en bouwen vraagt. De Bruggencampus, een initiatief van provincie Flevoland en gemeente Almere, wil met deze innovatie impact creëren in de duurzame bouw van bruggen in Nederland.

Het beton is gemaakt van Almeerse reststromen van oude perrons, de stadsreiniging en het openbare gebied. Voordelen hiervan zijn CO2-reductie, circulaire economie en gebruik van ‘eigen’ materialen en grondstoffen.

Vergunnen, beheren en onderhouden
Omdat het gaat om een geheel nieuwe product is nog niet geheel duidelijk wat de consequenties zijn voor het beheer en onderhoud. Stadsruimte Almere stelt daarom samen met Kiwa en Reimert een monitoringsplan op, waarbij het gedrag van de constructie wordt gevolgd. Op basis van deze gegevens komt ook meer kennis beschikbaar over de materiaal eigenschappen van het beton.

Vervanging 40.000 bruggen
Voor 2040 moeten er in Nederland 40.000 bruggen en viaducten worden vervangen. Dat vergt qua materiaal, grondstoffen, samenwerking en investering een geheel nieuwe aanpak. De Bruggencampus, wil samen met de markt en onderwijs deze uitdaging op een circulaire wijze aangaan. Dit gebeurt onder meer door bestaande bruggen en materialen een ‘tweede leven’ te geven en gebruik te maken van nieuwe tools. Optimalisatie hiervan vindt plaats via een gezamenlijk ontwerpplatform en samenwerking.