Wasbare luiers zijn beter voor het milieu dan wegwerpluiers. Ze veroorzaken minder afval, zijn goedkoper en zijn wat betreft energiegebruik en CO2-uitstoot ook beter voor het milieu. Daarnaast zijn de moderne wasbare luiers makkelijk in gebruik, zacht voor de baby’s, verkrijgbaar in alle kleuren en prints en hebben volgens ervaringsdeskundigen diverse gezondheidsvoordelen.

Luierafval

Totdat een kind zindelijk is, zijn ongeveer 5.300 wegwerpluiers nodig – of een set van 24 wasbare luiers. Over de hele luierperiode zijn wasbare luiers ongeveer 500 euro goedkoper en ze voorkomen veel luierafval per kind. In de MRA zijn dat jaarlijk 142 miljoen babyluiers die goed zijn voor 57,1 kton luierafval.

Bijeenkomst zorgprofessionals

Op 4 juli 2019 organiseert de Metropoolregio Amsterdam (MRA) een grootschalige bijeenkomst voor haar zorgprofessionals over wasbare luiers in Circl. De bijeenkomst is het startschot van de ‘Mazzelkontjes’-campagne in de MRA. Met de campagne van de MRA en Milieu Centraal worden inwoners geïnformeerd over wasbare luiers en krijgen jonge ouders in het najaar van 2019 de kans om de luiers gedurende twee maanden kosteloos uit te proberen. Daarmee wordt de milieudruk van wegwerpluiers verminderd en de bekendheid van wasbare luiers vergroot. Om zorgprofessionals op deze campagne voor te bereiden en te informeren over de voordelen van wasbare luiers, is deze bijeenkomst georganiseerd.

De bijeenkomst zal op 4 juli van 14.30 tot 17.00 uur plaatsvinden in Circl, Gustav Mahlerplein 1B te Amsterdam. Zorgprofessionals krijgen na de bijeenkomst een wasbare luier mee als sample in hun praktijk en kunnen zich aanmelden via: https://www.eventbrite.nl/

Aanmelden voor het uitproberen van wasbare luiers

Gezinnen uit de MRA kunnen zich aanmelden om gedurende twee maanden gratis wasbare luiers uit te proberen. Op dit moment wordt onderzocht welke gemeenten meedoen met de campagne.

Wij raden gezinnen die alvast met wasbare luiers aan de slag willen aan om via het onafhankelijke luierplatform www.wasbareluierwereld.nl te onderzoeken wat het beste bij jullie past. Er zijn diverse webshops waar je wasbare luiers per maand kan leasen, inclusief goede online begeleiding. Kijk hier voor meer informatie.

Samenwerking

Deze campagne is een samenwerking tussen de Metropoolregio Amsterdam, Rijkswaterstaat en Milieu Centraal.

Filmpje Milieu Centraal

Milieu Centraal heeft een campagnefilmpje gemaakt: Mazzelkontjes: billetjes boffen met wasbare luiers! Bekijk de film >