Wasbare luiers zijn beter voor het milieu dan wegwerpluiers. Ze veroorzaken minder afval, zijn goedkoper en zijn wat betreft energiegebruik en CO2-uitstoot ook beter voor het milieu. Daarnaast zijn de moderne wasbare luiers makkelijk in gebruik, zacht voor de baby’s, verkrijgbaar in alle kleuren en prints en hebben volgens ervaringsdeskundigen diverse gezondheidsvoordelen.

Luierafval

Totdat een kind zindelijk is, zijn ongeveer 5.300 wegwerpluiers nodig – of een set van 24 wasbare luiers. Over de hele luierperiode zijn wasbare luiers ongeveer 500 euro goedkoper en ze voorkomen veel luierafval per kind. In de MRA zijn dat jaarlijk 142 miljoen babyluiers die goed zijn voor 57,1 kton luierafval.

Bijeenkomst zorgprofessionals

Op 4 juli 2019 organiseert de Metropoolregio Amsterdam (MRA) een grootschalige bijeenkomst voor haar zorgprofessionals over wasbare luiers in Circl. De bijeenkomst is het startschot van de ‘Mazzelkontjes’-campagne in de MRA. Met de campagne van de MRA en Milieu Centraal worden inwoners geïnformeerd over wasbare luiers en krijgen jonge ouders in het najaar van 2019 de kans om de luiers gedurende twee maanden kosteloos uit te proberen. Daarmee wordt de milieudruk van wegwerpluiers verminderd en de bekendheid van wasbare luiers vergroot. Om zorgprofessionals op deze campagne voor te bereiden en te informeren over de voordelen van wasbare luiers, is deze bijeenkomst georganiseerd.

De bijeenkomst zal op 4 juli van 14.30 tot 17.00 uur plaatsvinden in Circl, Gustav Mahlerplein 1B te Amsterdam. Zorgprofessionals krijgen na de bijeenkomst een wasbare luier mee als sample in hun praktijk en kunnen zich aanmelden via: https://www.eventbrite.nl/

Aanmelden voor het uitproberen van wasbare luiers

Vanaf 1 augustus 2019 kunnen gezinnen uit de MRA zich aanmelden om gedurende twee maanden gratis wasbare luiers uit te proberen. Binnen enkele weken is het duidelijk welke gemeenten binnen de MRA meedoen en zullen wij contact met de aanmelders opnemen. Geïnteresseerd? Stuur dan uw contactgegevens (naam, gemeente en E-mailadres) naar: lauren@laurenonline.nl

Samenwerking

Deze campagne is een samenwerking tussen de Metropoolregio Amsterdam, Rijkswaterstaat en Milieu Centraal.

Filmpje Milieu Centraal

Milieu Centraal heeft een campagnefilmpje gemaakt: Mazzelkontjes: billetjes boffen met wasbare luiers! Bekijk de film >