Het licht staat op groen voor de bouw van twee circulaire bruggen op het Floriadeterrein in Almere. De bruggen worden grotendeels gemaakt van materiaal uit Almeerse reststromen.

Met het verkrijgen van de omgevingsvergunningen is de volgende belangrijke stap gezet naar de realisatie van de circulaire bruggen. De bouw vindt plaats op initiatief van Bruggencampus Flevoland-Floriade, een samenwerkingsverband van provincie Flevoland en gemeente Almere, en Reimert Bouw en Infrastructuur.

“Wij zijn trots dat deze belangrijke mijlpaal op tijd is gehaald en dat het bouwen van de beide bruggen nu in zicht komt”, zegt projectmanager Dirk van Hoef van Reimert. “Het ontwerp wordt nu afgerond, dat is een kwestie van de puntjes op de i zetten en volgens de planning starten we dan in juli met de bouw. Bijkomend voordeel in deze huidige tijd is dat wij niet afhankelijk zijn van vertraging door import van grondstoffen en materialen.”

Na een innovatief aanbestedingsproces werd Reimert vorig jaar gekozen als winnende partij om de twee bruggen te bouwen. Doorslaggevend waren het gebruik van restromen uit Almere en de unieke vormgeving van de bruggen, ontworpen door de Almeerse architect René van Zuuk.

Bruggencampus Flevoland-Floriade
Bruggencampus Flevoland-Floriade is de praktijkomgeving voor ontwikkeling en toepassing van innovatieve en circulaire bruggen. In Nederland moeten de komende jaren 40.000 bruggen worden vervangen. In dat kader wordt binnen de campus samen met de markt, onderwijs en wetenschap geïnnoveerd. Dit gebeurt onder meer door bestaande bruggen en materialen een ‘tweede leven’ te geven, gebruik te maken van sensoring voor monitoring en via een gezamenlijk dataplatform ontwerp, samenwerking en realisatie te optimaliseren.