Bakkie Trots, Merel Karhof, JST Woodworks van Studio NIM en Aiymes hebben donderdag 6 februari de challenge van de provincie Noord-Holland gewonnen. Zij kwamen met het beste idee voor een circulair relatiegeschenk van de provincie. De producten worden nu verder doorontwikkeld en binnenkort al voor het eerst uitgegeven.

Bakkie Trots is van 2 Rotterdamse ontwerpers die keramieke koffie- en theekopjes maken van klei die ze zélf op verschillende plekken uit de grond halen. Het resultaat is een exclusieve keramieklijn met kopjes die per locatie verschillend zijn. Samen vertellen deze kopjes een trots verhaal over verbinding en als relatiegeschenk van de provincie het verhaal van verschillende plekken in Noord-Holland.

Merel Karhof van de Wind Knitting Factory ontwikkelde een door wind aangedreven breimachine in de vorm van een windmolen van iets meer dan een meter in doorsnede. De wol die gebruikt wordt is van gerecyclede kasjmier. Iedere sjaal krijgt een label dat vertelt op welke datum en welke tijd de wind hem gemaakt heeft. Met de wind uit Noord-Holland en kleuren van de provincie, een prachtig relatiegeschenk.

JST Woodworks van Studio NIM maakt vogelhuisjes van afvalhout. Geïnspireerd door Gerrit Rietveld, Memphis- en de Amsterdamse School stijl maakt JST Woodworks elk huisje met de hand. De huisjes bestaan uit milieuvriendelijke materialen. Deze zijn niet vervuilend voor de leefomgeving van mensen, dieren en planten. De huisjes zijn speciaal voor de provincie in de kleuren van de provincie.

AIYMES maakt handgemaakte interieurproducten van natuurlijke en duurzame materialen. Voor de provincie Noord-Holland ontwikkelde zij een prachtige vaas van esthetisch biobased plaatmateriaal. Het materiaal is een combinatie van PLA met grote herkenbare vezels afkomstig van een reststroom. PLA is een bioplastic, deze wordt gemaakt van natuurlijke grondstoffen zoals mais of suikerriet. De vezels zijn afkomstig van bijvoorbeeld de bollen van de Noord-Hollandse bollenvelden en de uienvellen die in deze provincie veel worden geteeld.