Portefeuillehouder MRA Duurzaamheid Jan Hoek, wethouder Almere, is tijdens werkbezoeken in gesprek gegaan met circulaire ondernemers in de Metropoolregio Amsterdam. Drie van deze bezoeken zijn vastgelegd in reportages.

Gooi- en Vechtstreek
‘Nu grote stappen maken, zodat we in 2050 een complete circulaire economie hebben in Nederland’. Daar pleitte industrieel ontwerper Klaske Postma van Regeneration Design & Vanhier voor tijdens het bezoek van Jan Hoek aan de Gooi- en Vechtstreek. Dat betekent voor haar bij het einde beginnen. ‘De manier waarop we naar afval kijken moet anders.’

Postma startte Regeneration Design, met als belangrijkste doel: herstellen. Meer focus op lokaal produceren en consumeren, goed nadenken over kwaliteit, het tegengaan van verspilling en het verminderen van afval.  

Bekijk de reportage >>

Amsterdam
GBN begon ooit als de Grondbank van Nederland, vertelt directeur Erik van Roekel. Nu zet deze organisatie zich in om materiaalstromen één voor één circulair te maken. ‘Twaalf jaar geleden begon de transitie naar een circulaire economie, toen zijn we ons ook gaan specialiseren in het circulair maken van beton, spoorballast, bouwstoffen, circulaire grond en grondstoffen en circulaire sloop en advies.’

Naast het recyclen van beton, spoorballast en circulaire grond en grondstoffen is GBN ook begonnen aan het oplossen van een probleem dat tot nu toe verstopt lag in grote loodsen door het hele land: kunstgrasmatten.

Bekijk de reportage >

Zuid-Kennemerland
Bij Intos is circulariteit onderdeel van een groter plaatje, legt Business Developer Duurzaamheid Elise La Grouw-Bont uit. Daarbij is volgens haar alles terug te brengen naar intrinsieke motivatie van de mens. ‘Je moet bij een gedragsverandering heel erg kijken naar wat de achterliggende motivatie is. Anders kun je wel het hele plan in gang zetten en zeggen ‘dit is het beste bedrijfsmodel’ maar dan heb je geen draagkracht, geen slagvaardigheid en geen geloofwaardigheid.’

Intos maakt vast meubilair op maat voor de zakelijke markt. Dat doen ze onder andere voor het kantoor van Booking, het ziekenhuis Leiden UMC en de luchthaven Schiphol. Bij Intos is circulariteit onderdeel van een groter plaatje, waarbij alles terug te brengen is naar intrinsieke motivatie van de mens.

Bekijk de reportage >

Testimonials ondernemers
Naast de drie reportages zijn de bedrijfsbezoeken gedocumenteerd. Daarbij zijn de bevindingen op locatie vertaald naar aanbevelingen om vaart te zetten achter de uitrol van de circulaire economie in de Metropoolregio Amsterdam.

Download Testimonials ondernemers >