Aandacht vragen voor het belang van duurzame en circulaire fietsen. Met dat doel voor ogen heeft circulair fietsenmerk Roetz de campagne ‘One Planet. One Bike.’ gelanceerd. Met een nieuwe website, een campagnevideo en samenwerkingen met verschillende influencers wil het Amsterdamse bedrijf laten zien hoe oude fietsen kunnen worden hergebruikt.

Roetz wil de consument niet alleen motiveren vaker voor de (elektrische) fiets te kiezen, maar juist ook na te denken over de manier waarop de fiets geproduceerd is. General Manager Laurens Nolet: “Steeds meer mensen rijden nu op een spiksplinternieuwe fiets. Wij willen bewustzijn creëren over hoe deze fietsen geproduceerd zijn en wat ermee gebeurt als deze weer worden weggedaan. Want pas als de fiets van gerecyclede materialen is gemaakt en kan worden hergebruikt, is het écht een duurzame keuze. Circulariteit is de toekomst.”

1 miljoen ‘weesfietsen’
Elk jaar worden in Nederland ongeveer 1 miljoen fietsen afgedankt en voor afval achtergelaten, terwijl veel onderdelen nog heel goed te gebruiken zijn. Sinds haar oprichting in 2011 komt een deel van deze ‘weesfietsen’ bij Roetz terecht waar van gerecyclede materialen nieuwe fietsen worden gemaakt. In de fabriek in Amsterdam-Noord worden de onderdelen gereinigd, gerepareerd en opnieuw geassembleerd tot nieuwe fietsen.

Circulaire ambitie
Op dit moment behaalt Roetz, afhankelijk van het type fiets, 30% tot 80% circulariteit bij haar fietsproductie. “Niet alle onderdelen van de weesfietsen zijn herbruikbaar. Kwalitatief goede onderdelen, zoals het stalen gelugde fietsframe en de voorvork, gebruiken we opnieuw. Andere herbruikbare onderdelen stromen door naar werkplaatsen waar fietsen worden hersteld. Materiaalsoorten zoals RVS, aluminium, rubber en kunststof, worden gesorteerd zodat opnieuw stromen van zuivere materialen ontstaan. Alle nieuwe onderdelen die we toevoegen zijn van hoge kwaliteit, zodat de fiets langer meegaat.”

De circulaire ambitie van Roetz gaat echter nog verder. “Door fietsonderdelen op een andere manier te ontwerpen en te assembleren, kunnen we nog meer impact maken. Ons doel is om in 2022 de eerste circulaire e-bike te lanceren, die tevens geoptimaliseerd is voor onderhoud,” aldus Nolet. “Een team van ingenieurs en ontwerpers, onder leiding van oprichter Tiemen ter Hoeven, werkt daar nu keihard aan.”