Start en breng op gang!

Anticyclisch investeren. Bestuurders spreken zich uit voor een groene deal. De crisis als impuls tot vernieuwen. Verduurzamen, minder CO2-uitstoot, toekomst vaste werkgelegenheid. Makkelijk gezegd, maar hoe te doen?

Uiteraard staan de drie O’s voorop: Onderwijs, Ondernemer en Overheid. Het lukt alleen als we elkaar steunen en versterken. Vandaar een deal. Drierichtingsverkeer, jij dit, ik dat. Maar wat kunnen gemeenten daarin eigenlijk precies betekenen? Fors anticyclisch investeren kunnen we niet. Mogen we niet. De begroting moet van de minister sluitend zijn. Veel financieel vlees aan de botten is er ook niet. Maar we kunnen wel de boel op weg helpen. Zorgen dat ondernemers het kunnen doen en afmaken. Waar dan de ondernemer een prestatie tegenover stelt.

Een paar voorbeelden

In Almere is een start-up die uit plastic dat we nu nog in de afvalbak kieperen straatmeubilair weet te fabrieken. Maar om te starten hebben ze twee dingen nodig: 1) voldoende plastic en 2) afzet. Dus overheden, hoe eenvoudig kan het zijn? Doe je ding! Dien je huidige plasticcontract uit en ga daarna je plastictroep naar Almere brengen. En koop voorts die borden, banken, waterbeschoeiingen die ze daar dan van maken. En ondernemer, stel je kennis als tegenprestatie wel beschikbaar, zodat anderen ook dit soort bedrijven kunnen beginnen.Volgende voorbeeld: textiel. In Zaanstad is een ondernemer die een machine heeft gebouwd die kleding kan verwerken die we voorheen zo de verbrandingsoven inschoven. Zelfde verhaal. Overheid steek je mensen in de kleding die zij fabrieken. Help hen op weg en als zij op gang zijn, volgt innovatie, werk en marktverbreding.

En neem elektrische bestelautootjes: deze zijn al bijna net zo duur als oude benzineslurpers. Maar ondernemers blijven aarzelen. Dus overheid, sluit een deal ga elektrisch. De gemeente levert het snellaadstation en spreekt met de raad af dat dat elektrische bestellers net iets meer en vaker kunnen komen laden en lossen dan in de voor coronacrisissiaanse tijd. De ondernemers stellen zich garant dat nieuwe vormen van bevoorraden ook echt gebeuren.

Zo kan ik nog wel wat voorbeelden noemen. Maar hoor ik u zeggen, klein grut en is dat nu een deal? Nee, in de long run niet. In de toekomst moet het meer, omvangrijker en via grote investeringen. Invest NL en MRA Invest zijn in dit opzicht essentieel. maar van het één komt het ander, dus start in ieder geval zo. Dit valt op korte termijn te doen en goed voorbeeld doet volgen, toch!?

Oh ja, tot slot dan toch die oproep aan Europa. Uiteraard de marktwerking voorop. Maar nieuwe economie betekent start-ups een zetje geven en dus dit soort afspraken mogelijk maken. Leg daarop geen restrictie. Benut je innovatieclausule om de nieuwe economie net dat tikkie te geven dat nodig is.

Lex Hendriksen,
Strategisch adviseur Programma Circulaire Economie / contact Duurzaamheid Top