We zullen doorgaan

Soms geloof je niet wat je leest. ‘Drama voor Nederlandse plasticrecycling, Umincorp failliet en andere bedrijven in nood’, kopte het blad Change afgelopen week. ‘We make impact in the most sustainable way’ laat het bedrijf ook nu nog met gepaste trots op haar website weten. En: ‘We want to be a frontrunner in the global challenge of making plastic packaging circular.’ Umincorp heeft dan ook een pracht formule ontwikkeld om niet-recyclebaar plastic uit het huisvuil van de vier grote steden met een ingenieus proces om te zetten in granulaatkorrels. En die korrels zijn dan weer grondstof voor nieuw plastic.

Volgens hetzelfde Change-bericht was 2023 operationeel een topjaar met zelfs de opening van een nieuwe fabriek. En nu blijkt de markt ingestort Weet je waarom? De Chinees en Amerikaan dumpen wereldwijd nieuw plastic gemaakt uit goedkope fossiele olie en daar kan niet tegenop geconcurreerd worden. Bovendien doet ook Europa nog een keer moeilijk. Want die korrels zijn afval en als je daar een verpakking voor de achterham van maakt zit de vleeswaar in afval verpakt! Jazeker je gelooft het niet, maar dat is nu nog de wet. Europa kom op! Wat hier gebeurt is precies wat we niet willen toch? Zo wordt nuttig hergebruik van de enorme berg afgedankt plastic in het huisvuil gedwarsboomd! Dat willen we toch niet? Maar ja hoor, we gooien de oude marktwerking er tegenaan, oogklappen op en na ons de zondvloed.

 

Hoe dan wel? Nou, Verbied die troep van de Chinees en Amerikaan, hou kunstmatig de prijs van recyclebaar plastic laag, beloon de bedrijven die ervoor kiezen om hun producten te verpakken in hergebruikt verpakkingsmateriaal. ‘Lex doe niet zo naïef’, hoor ik je zeggen. ‘Mag niet, want is ingrijpen in de markt en verkapte overheidssteun’. Dus (zucht), ik weet het even ook niet meer. Maar wat ik wel met volle overtuiging besef is dat we er dit zevende jaar dat we aan MRA Circulair doen er weer met volle inzet tegenaan moeten. We zijn er nog lang niet, blijkt eens te meer uit dit onverkwikkelijke bericht. ‘We zullen doorgaan’ zong Ramses en André van Duin voegde toe ‘Tot we aan het gaatje zijn’. Het circulaire gaatje als stip op de verre horizon glinstert nog steeds!.

Lex Hendriksen