Welke weg neem jij naar circulair inkopen?

Circulair? Ja! Het is hoog tijd om anders tegen spullen en mensen aan te kijken: alles en iedereen bezit grondstoffen of kapitaal. Dus: geen afval, geen uitval en geen CO2-emissies.

Fietsend naar mijn werk, bedenk ik dat iedereen te maken heeft met spullen die ooit zijn ingekocht: de weg waarover je fietst richting huis, je kopje koffie om wakker te worden, je lunch met collega’s waarbij je over je weekend vertelt, de pen die je altijd ergens laat liggen. Maar inkoop gaat ook over mensen. Ik denk bijvoorbeeld aan de schoonmakers die ervoor zorgen dat wij een frisse werkomgeving hebben. Hoe zorgen we ervoor dat het in 2030 heel normaal is dat al die producten en diensten 100% circulair zijn ingekocht?

Inkopers kunnen stimuleren dat we anders gaan leven en op een andere manier met onze spullen omgaan. Hoe dat precies moet, is nog best ingewikkeld, want circulair inkopen is hartstikke nieuw. We moeten samen uitzoeken wat het beste stappenplan is en welke  weg we moeten nemen. Voor het zoeken naar de juiste weg, gebruiken de meeste mensen graag een kaart. Voor inkopers wordt daarom gewerkt aan een roadmap die verschillende routes aangeeft naar 100% circulair inkopen en opdrachtgeverschap. Als we naar het werk gaan, nemen we namelijk ook niet allemaal dezelfde route.

Christianne Lemckert
Communicatieadviseur team Duurzaamheid
Afdeling Economie, Cultuur, Duurzaamheid en Wonen, gemeente Haarlem