De hele voedselketen veroorzaakt op jaarbasis voor 30% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Om te voldoen aan de Sustainable Development Goals zou een gemiddelde avondmaaltijd maximaal 930 gram CO2 uitstoot mogen veroorzaken. Met isolatie-koken wordt gemiddeld 240 gram CO2 uitstoot per maaltijd bespaard, 33% minder dan koken zonder isolatie. Tijdens de Floriade wordt de techniek regelmatig gedemontreerd.

Zo’n 30 procent gas of elektriciteit besparen is mogelijk door de eeuwenoude techniek van isolatie-koken toe te passen. Daartoe is de Ecostoof ontwikkeld. Als de ingrediënten kort worden opgekookt en daarna de warmte wordt geïsoleerd, gaart het eten vanzelf, zonder dat er nog energie aan hoeft te worden toegevoegd.

Floriade
Oprichter van Ecostoof, Iris van de Graaf en sommelier Joop van Merbel, voormalig manager van het Okura Hotel, demonstreren tijdens de Floriade regelmatig de techniek van isolatie-koken. Zij gebruiken daarbij uitsluitend plantaardige ingrediënten uit The Green House. Ondertussen betrekken zij het publiek bij de diverse aspecten van duurzaam koken. Na afloop kunnen de deelnemers genieten van een proeverij.

Geschiedenis van isolatie-koken
De primitiefste vorm van isolatie-koken is een gat in de grond, waarin plaats is voor isolatiemateriaal en een kookpot. De Maori’s noemen het een Hangi. In Europa ontstond vanaf circa 1900 de hooikist. In zijn oorspronkelijke vorm was het een houten kist gevuld met hooi, waarin ruimte was uitgespaard voor één of meerdere pannen. Charlotte Kleyn beschrijft in een artikel voor het Allard Pierson Museum het gebruik van de hooikist. Je kunt ook een kookpot in een slaapzak of een deken wikkelen, een methode die soms door kampeerders wordt toegepast. Een speciaal ontworpen product zoals de EcoStoof biedt evenwel een hogere efficiëntie en is handiger in gebruik.