Energiebedrijf Vattenfall wil een groot zonnepark op het Hemwegterrein financieren door crowdfunding in te zetten. Voor € 250 kunnen klanten van de energieleverancier obligaties kopen. Het zonnepark krijgt in totaal 6.440 zonnepanelen en heeft straks een capaciteit van 2,06 megawattpiek.

Voor het zonnepark trekt Vattenfall ongeveer € 1,9 miljoen uit, meldt  duurzaambedrijfsleven.nl. De energieleverancier verwacht dat via crowdfunding € 1 miljoen bij elkaar gebracht kan worden. Klanten van het bedrijf kunnen voor € 250 per stuk maximaal acht obligaties kopen. Volgens Vattenfall kunnen obligatiehouders zo bijdragen aan een duurzame energievoorziening zonder dat ze hun eigen dak beschikbaar hoeven te stellen. Het rendement van de obligaties kan oplopen tot 4,5 procent, afhankelijk van hoeveel energie er opgewekt wordt.

Samen in Zon
Het project in Amsterdam maakt deel uit van ‘Samen in Zon’, een crowdfundingsproject wat Vattenfall eerder opzette bij de elektriciteitscentrale in Velsen-Noord. De energieleverancier wil binnen één generatie fossielvrij zijn en stapt daarom over op duurzame energie Op het Hemwegterrein draaien nu nog een gasgestookte centrale en een kolencentrale. Die laatste moet eind dit jaar gesloten worden. De ruimte die vrijkomt, zal volgens Vattenfall vooral gebruikt gaan worden voor een duurzame industriële energievoorziening.

Crowdfunding voor financiering
Crowdfunding om zonnepanelen te financieren gebeurt al langer. Zonnepaneelverhuurder Solease lanceerde in het verleden meerdere crowdfundingsrondes en behaalde daar, in zeer korte tijd, veel succes mee. Zo presteerde het bedrijf het om in 8 minuten € 1 miljoen op te halen. Ook zonnepaneelleveranciers Zelfstroom en HalloStroom haalden eerder via crowdfunding geld op voor zonnepanelen.

Ook andere bedrijven zetten crowdfunding regelmatig in. Zo haalde de circulaire leverancier Bundles miljoenen op om de abonnementen op wasmachines, drogers en koffie uit te kunnen breiden. Vastgoedbeheerder  DGI Europe en sociale onderneming Rendiz zetten eerder een crowdfundingcampagne op om modulaire woningen te financieren.

Bron: duurzaambedrijfsleven.nl