Amsterdam is door de Europese Commissie geselecteerd om mee te doen aan de EU-missie ‘Climate-Neutral and Smart Cities‘. Naast Amsterdam zijn vijf andere Nederlandse steden geselecteerd:  Eindhoven & Helmond, Groningen, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. De zes maken deel uit van de in totaal honderd steden die in 2030 als klimaatneutrale stad een voorbeeld als innovatiecentrum moeten zijn.

Een van de vijf missies van Horizon Europe, het onderzoeks- en innovatiebeleid van de EU, is gericht op het klimaatneutraal maken van honderd steden in 2030. Ook moeten deze steden voorbeelden zijn van innovatieve centra zodat in 2050 alle steden klimaatneutraal kunnen worden. Het programma beschikt over een budget van 95 miljard euro.

De deelnemers kunnen rekenen op specifiek advies en ondersteuning, extra financieringsmogelijkheden, een coördinerend netwerk en ondersteuning bij het betrekken van burgers bij de besluitvorming. De steden zullen binnenkort een contract ondertekenen waarin de plannen om klimaatneutraliteit te bereiken uiteengezet worden. Burgers en andere partners zullen bij het opstellen van dit contract betrokken worden.

Bron: Europa-nu.nl