De gemeente Almere krijgt 1,5 miljoen euro subsidie van de Europese Unie voor een fabriek voor het recyclen van plastic. Die wordt volgend jaar op bedrijventerrein De Vaart in Almere Buiten gebouwd.

Van al het plastic dat ingezameld wordt in Almere, kan slechts de helft gerecycled worden. De andere helft bestaat grotendeels uit zogenoemde mixplastics. Die gaan alsnog de verbrandingsoven in. De nieuwe fabriek moet het plastic afval zelf kunnen sorteren. Van de stoffen die normaal gesproken de oven in gaan, worden dan onder meer paaltjes, bankjes en brugonderdelen gemaakt.

Er is in Europa maar weinig capaciteit om de moeilijk herbruikbare plastics te recyclen, vertelt een woordvoerder van de gemeente. Op dit moment wordt Almeers plastic in Duitsland verwerkt tot producten voor in de openbare ruimte. Een fabriek in Almere voorkomt onnodige transporten. “Het is natuurlijk het beste om het zo lokaal of regionaal mogelijk te houden. Hoe dichterbij, hoe beter”, aldus de woordvoerder.

De gemeente had zo’n 3 miljoen euro nodig voor de bouw van de fabriek. Het geld van de subsidie wordt aangevuld met dat van private partijen. De gemeente heeft de subsidie samen met verschillende Europese bedrijven en instellingen aangevraagd. Ze willen onderzoeken wat nou goed werkt bij het recyclen van mixplastics en hoe dat op lokaal niveau het best gedaan kan worden. In totaal heeft het project 5,8 miljoen euro aan subsidie gekregen van de Europese Unie.

Bron: omroepflevoland.nl