In Almere is de Groene Plastic Fabriek officieel in gebruik genomen. De fabriek is tot stand gekomen door een innovatiepartnerschap tussen de gemeente en Save Plastics. De fabriek biedt een oplossing voor moeilijk recyclebaar plastic. 

De Groene Plastic Fabriek op bedrijventerrein De Vaart in Almere is een pilot-fabriek die op kleine schaal van start gaat. De fabriek is schaalbaar en bij grotere vraag kan de capaciteit worden aangepast. In de fabriek wordt niet alleen geproduceerd door Save Plastics, ook de grondstoffen worden in eigen huis verwerkt. Deze combinatie is nieuw voor de recyclingindustrie en kan als voorbeeld dienen voor andere steden in Nederland en in Europa, denk de gemeente Almere.

De fabriek is een initiatief van de gemeente Almere en wordt ondersteund door zowel Nederlandse projectpartners (Provincie Flevoland, Cirwinn en Hogeschool Utrecht) als Europese projectpartners. Deze partners werken samen in het project Transform-CE van het Interreg North West Europe-programma als onderdeel van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Wethouder duurzaamheid Jan Hoek: “De gedachte was: als van lastig recyclebaar plasticafval van Almeerse huishoudens producten voor de openbare ruimte kunnen worden gemaakt zoals oeverbeschoeiing, paaltjes en bankjes, dan kunnen wij die producten weer afnemen en gebruiken in onze eigen stad. Zo kunnen we de cirkel rond maken en ontstaat er een lokale circulaire economie voor plastic afval. Het is mooi om te zien dat we nu zover zijn dat de fabriek daadwerkelijk geopend wordt.“

Innovatiepartnerschap
Om bij te dragen aan een oplossing voor moeilijk recyclebare plastic, biedt de gemeente niet alleen de ingezamelde grondstof aan, maar neemt ze dus ook producten af die ervan gemaakt worden. Deze gegarandeerde afname helpt om een initiatief daadwerkelijk van de grond te krijgen en wordt mogelijk gemaakt door een relatief nieuwe aanbestedingsmethode: het innovatiepartnerschap. Een samenwerkingsverband waarbij opdrachtgever en opdrachtnemer in een vroeg stadium met elkaar in zee gaan, zonder vooraf precies te weten waar ze uitkomen. Deze manier van aanbesteden kan gebruikt worden voor de aanschaf van producten die nog niet op de markt beschikbaar zijn of nog niet voldoen aan de gewenste kwaliteit. De gemeente kan met deze aanbestedingsmethode samen met het bedrijfsleven actief werken aan innovaties, en daarna de producten afnemen die uit het ontwikkeltraject voortkomen.

‘Save-tasta’ 

Op de Floriade 2022, een belangrijk evenement voor Almere, zijn de producten van de Groene Plastic Fabriek te zien. Er zijn bankjes, vlonders en schuttingen, maar er is ook een prototype van het ‘save-tasta’ huisje gebouwd. De woning staat symbool voor de vele mogelijkheden van gerecycled plasticafval. De stapelbare bouwblokken voor de woning zijn in de Groene Plastic Fabriek gemaakt. In het prototype van 20 vierkante meter is in totaal 7.482 kilo plastic afval verwerkt. Dit staat gelijk aan circa 5 miljoen boterhamzakjes. En door te kiezen voor recyclen in plaats van verbranden, wordt 7.419 kilo aan CO2-uitstoot bespaard. Het prototype is vanaf april 2022 te zien op de Floriade.

Filmpje over de opening van de Groene Plastic Fabriek in Almere. Bron: YouTube/save plastics

Bron: Nieuwsbrief AfvalOnline, 05-05-2021