In het Amsterdamse havengebied komt een fabriek die duurzame kerosine maakt. De jaarlijkse productie bedraagt 50.000 ton. De bouw begint in 2025.

Eric Warners is vanuit Port of Amsterdam nauw betrokken bij dit baanbrekende project. Hij wijst erop dat op commerciële schaal nog geen synthetische, non-fossiele kerosine wordt geproduceerd. “Dat gaat Synkero in onze haven wel doen. Dit is een superbelangrijke stap in de vergroening van de luchtvaart. Met synthetische kerosine kunnen we op termijn klimaatneutraal vliegen.”

De grondstof voor het maken van  duurzame kerosine is CO2. “Dat wordt afgevangen vanuit de industrie of direct uit de lucht. Vervolgens wordt het in combinatie met groene waterstof omgezet naar synthetische kerosine. Groene waterstof is een essentieel element in de productie van deze duurzame kerosine. Er is een flinke hoeveelheid van nodig, maar het is technisch en economisch haalbaar. Dat bleek in 2018 uit onderzoek van Quintel Intelligence en Kalavasta.”

In eerste instantie gaat de fabriek 50.000 ton synthetische kerosine maken. Dat is ongeveer één procent van de totale jaarbehoefte van Schiphol voor corona. We starten met de bouw van de fabriek in 2025. Daarna zal het zeker een jaar kosten voordat de synthetische kerosine wordt geproduceerd. Dat zal dus in 2026 of 2027 zijn.”

Lees verder op  portofamsterdam.com >>