De Metropoolregio Amsterdam (MRA) zet krachtig in op het stimuleren van circulaire verwerking van gebruikte kleding. Een documentaire van Tegenlicht onderstreept het belang hiervan. Hetzelfde geldt voor een aantal EO-reportages.

Het hergebruik van textiel is zeer laag. Op dit moment wordt maar 7% van het textiel circulair verwerkt. Zo’n 60% wordt verbrand en van de rest is onbekend hoe dit wordt verwerkt. Voor de MRA reden om, als onderdeel van de Ontwikkelvisie circulaire economie, hergebruik van textiele producten te bevorderen.

Het bericht ‘Van wegwerpproduct naar grondstof’ op deze website schetst de hoofdpunten van de inzet.  Waarom dat belangrijk is, wordt in een documentaire van VPRO’s Tegenlicht goed duidelijk.

Informatief is ook de EO-serie Genaaid over jonge modemakers op locatie. Het programma volgt vijf beginnende modeontwerpers die naar Myanmar moeten om te ervaren hoe kleding normaal gesproken wordt gemaakt. Een confronterende ontdekkingsreis naar de schaduwkant van de mode-industrie.