Sinds de lancering van de duurzame transformatieplannen heeft Forteiland Pampus zich in krap zes maanden weten neer te zetten als Nederlands boegbeeld van de circulaire economie. Het ‘cirkelvormige’ eiland met zijn zelfvoorzienende karakter mag momenteel rekenen op veel support in zijn zoektocht naar evenwicht tussen aanbod en vraag op het gebied van energie, grondstoffen en water.

Het eiland, voorzien van het predikaat UNESCO Werelderfgoed, is in korte tijd een veelbelovende broedplaats geworden voor kennisuitwisseling tussen cultuur, wetenschap, overheid en het bedrijfsleven op het gebied van circulaire oplossingen. Partijen uit alle hoeken van de samenleving hebben zich aangesloten als partner van het project Pampus Duurzaam Zelfvoorzienend. Inmiddels is de helft van de totale begroting van 5,5 miljoen euro gedekt.

Tom van Nouhuys, directeur Forteiland Pampus: “Het transformatieproject is de afgelopen maanden in een stroomversnelling gekomen; met name op het gebied van educatie. Het toekomstperspectief van een 100% duurzaam zelfvoorzienend eiland blijkt een enorm maatschappelijk draagvlak te hebben en zo is Pampus in ‘no time’ naast een ‘showcase’ voor het verduurzamen van erfgoed ook een kennishub voor de circulaire economie geworden. Groot en klein, jong en oud ontmoeten elkaar hier. Op Pampus voer je dat goede gesprek.”

Sterke netwerk- en kennispartners
Pampus is onlangs de thuisbasis geworden voor Change Inc., een snelgroeiende krachtige beweging van toekomstmakers met inmiddels een paar honderd bedrijven, waaronder Arcadis, HAK en Greenchoice. Bedrijven, die de toekomst vandaag vormgeven, ontmoeten elkaar op Pampus. En vanaf 2021 nemen zij iedere week de ‘Changemaker van de Week’- podcast op waar journalist Paul van Liempt in gesprek over leiderschap en durf in een betere economie.

Dat Pampus zich inzet voor meer kennisdeling op het gebied van circulaire oplossingen blijkt ook uit de samenwerking met de Vrije Universiteit van Amsterdam. Zo worden meerdere studenten van de VU begeleid die onderzoek doen naar ‘duurzaam zelfvoorzienendheid’ als overkoepelend thema in combinatie met een aantal deelthema’s waaronder energiebalans, grondstoffenhergebruik en gedragsverandering. Daarnaast zal Pampus helpen bij het leggen van de verbinding tussen de wetenschap en het bedrijfsleven onder het motto ‘A broader mind for business’.

Biovergister
Een innovatieve biovergister zet organisch afval om in groene energie. Nu de vergister minder toevoer krijgt door de horecasluiting, zamelt Pampus in samenwerking met de producent Circ GFT afval in bij adressen in de gemeente Muiden die zelf geen container hebben, waardoor de biovergister toch in werking kan blijven. Als belangrijke schakel in de realisatie van het duurzame energiesysteem.

Entreegebouw
Voor de bouw van het door Paul de Ruiter Architects ontworpen circulaire, energiepositieve en autarkische entreegebouw – straks gedeeltelijk in het eiland verzonken – is het constructeursbureau SIDstudio aangesloten. Met hun expertise op het gebied van circulair bouwen wordt samen met de architect en het installatiebedrijf De Groot Installatiegroep momenteel hard gewerkt aan de verdere uitwerking van het ontwerp. De start van de bouw van het nieuwe entreegebouw is gepland voor eind 2021.

Bierbrouwerij
Tevens heeft Pampus een partner gevonden in de Gooische Bierbrouwerij, die uitsluitend werkt met lokale grondstoffen en met veel mensen met een uitdaging tot de arbeidsmarkt. Dit is een ijzersterke match met Pampus, vanwege het maatschappelijk betrokken karakter.