Reflow is een Europees initiatief om meer textiel te recyclen en nuttig te gebruiken. Ingezet wordt op bewustwording en nieuwe technieken moeten de vele kilo’s kleding en ander textiel die nu in de brandoven belanden gered en hergebruikt worden. Het project werkt met zes armen, met een initiatief in de Metropoolregio Amsterdam.

Op dit moment verdwijnt het grootste deel van de kleding, dekens, schoenen en andere waren nog op de afvalberg. Per persoon produceren we 18 kilo textielafval per jaar, waarvan maar 8 kilo gerecycled wordt. Reflow wil dit aanpakken. De officiële start van het project vond plaats tijdens de eerste van een LIVECAST-tweeluik, online via Pakhuis de Zwijger. Hierin wordt de Amsterdamse pilot gepresenteerd. Terugkijken kan, klik hier.

Wat is Reflow? 
Binnen REFLOW werken zes Europese steden aan de transitie naar een circulaire economie en het hergebruiken en recyclen van verschillende afgedankte grondstoffen. Milaan richt zich op voedsel, Vejle op plastic, Parijs op evenementen en beurzen, Cluj-Napoca op woningbouw en Berlijn op energie. De Amsterdamse pilot van het REFLOW-project werkt aan een volgend leven voor gebruikte kleren en textiel. Het project stimuleert diverse manieren van inzameling, om meer grondstoffen voor de recycling-industrie te krijgen. Aan de andere kant werkt REFLOW aan de vraag naar gerecycled textiel en het aanbod van nieuwe producten uit teruggewonnen grondstoffen. Het doel is dat zoveel mogelijk mensen zelf als “changemaker” aan de slag kunnen gaan.

Circulair textiel
Reflow Amsterdam heeft als uiteindelijk doel om het ingezamelde textiel binnen de Metropoolregio Amsterdam zoveel mogelijk circulair in te zetten of te verwerken. “Het allermooist is als je werkkleding, hotellakens of jeans weer kunt versnipperen om er garens van te maken. Deze kun je vervolgens benutten als grondstof voor nieuwe producten die we zoveel mogelijk binnen de regio willen laten produceren en verkopen”, aldus Roosmarie Ruigrok van de Gemeente Amsterdam.

Partners van deze REFLOW pilot zijn: BMA-Techne, Gemeente Amsterdam, Metabolic, Pakhuis de Zwijger en Waag. Reflow wordt mogelijk gemaakt door financiering vanuit het Horizon 2020 programma van de Europese Unie.

Europese insteek
Het textielproject is één van de zes armen van Reflow. De andere vijf lopen in andere Europese steden, en variëren van duurzame festivals (Parijs) tot restwarmte (Berlijn). De steden wisselen de kennis die ze de komende jaren op doen met elkaar uit, zodat iedereen kan leren en alle steden – en landen – een stukje milieuvriendelijker kunnen worden.

Per jaar belanden miljoenen kilo’s textiel in de prullenbak, die vervolgens verbrand worden. Dat is niet alleen zonde, maar dat kan veel beter. Hoe kunnen ontwerpers, producenten, textielinzamelaars en -verwerkers, beleidsmakers en burgers samenwerken aan een alternatief voor de lineaire materiaalstroom, met een langere levensduur voor onze kleding en textiel, meer hergebruik en recycling en minder verspilling en vervuiling?

Zie ook elders op deze website:
Europese steden zetten in op versnellen duurzame samenleving >>