De culturele sector kan vanaf nu gebruik maken van een Groene Menukaart om concrete stappen te zetten voor het verduurzamen van hun pand. Daarmee krijgen culturele instellingen de kans om kosten te besparen en hun gebouw toekomstbestendig te beheren.

De Groene Menukaart voor Musea en Podiumkunsten geeft op laagdrempelige wijze inzicht in de duurzame mogelijkheden voor gebouwen met een culturele functie, van spouwmuurisolatie tot ledverlichting en vergroening van daken. Bij deze maatregelen wordt naast de technische mogelijkheden ook inzicht gegeven in regelgeving, indicatie van de besparing en een overzicht gegeven van gemeentelijke, provinciale en landelijke financieringsmogelijkheden. Bij de ontwikkeling hebben verschillende culturele organisaties meegedacht. Deze instellingen, die al hard aan de slag zijn met verduurzaming, delen op het platform hun ervaringen en tips.

Initiatiefnemers
De kaart is opgesteld op initiatief van de Metropoolregio Amsterdam (MRA), de provincie Noord- Holland en De Groene Grachten. De culturele infrastructuur in de MRA telt maar liefst ruim 2.000 unieke cultuurgebouwen en –plekken, die samen met het publieksbereik zorgen voor een grote impact op het milieu. Met dit project willen de overheden in de MRA een impuls geven aan het opschalen en versnellen van de verduurzaming van de cultuursector.

De regio bouwt daarbij voort op de succesvolle aanpak die al is ingezet in Amsterdam en Haarlem. Zo werken 16 culturele instellingen in de Plantagebuurt in Amsterdam al sinds 2011 collectief aan verduurzaming. Dat resulteerde onder meer in gezamenlijke inkoop. In Haarlem hebben 9 culturele instellingen samengewerkt aan het behalen van een Green Key-certificaat. Deze initiatieven laten zien dat de culturele sector zich bewust is van het belang van verduurzaming en dat structurele samenwerking leidt tot succesvolle projecten.

Over De Groene Menukaart
De Groene Menukaart is een kennis- en inspiratieplatform voor het verduurzamen van historische en bijzondere panden. Het platform is een initiatief van De Groene Grachten en wordt gedragen door ruim 50 gemeenten, meer dan 10 erfgoedorganisaties, het Nationaal Restauratiefonds en de provincies Noord-Holland, Overijssel, Groningen en Gelderland. Eerder zijn al, in samenwerking met de provincie Noord-Holland en de provincie Overijssel, menukaarten ontwikkeld voor kerkgebouwen, molens, forten en boerderijen. Met de ontwikkeling van De Groene Menukaart voor Musea en Podiumkunsten is een unieke samenwerking gerealiseerd Holland voor culturele instellingen met de Metropoolregio Amsterdam en de provincie Noord-Holland.

Presentatie
De Groene Menukaart voor Musea en Podiumkunsten is donderdag 10 juni gepresenteerd door de gedeputeerde Zita Pels en de wethouders Marie-Thérèse Meijs (gemeente Haarlem) en Touria Meliani (gemeente Amsterdam) en directeur Suze Gehem (De Groene Grachten). Deze drie bestuurders zijn lid van het MRA-portefeuillehoudersoverleg Kunst, Cultuur en Erfgoed, dat opdrachtgever is van het MRA-project Duurzaamheid en Cultuur.

Bron: Nieuwsbrief provincie Noord-Holland, 16-06-2021