De dichtbebouwde en drukke stedelijke kernen van de Metropoolregio Amsterdam staan voor de uitdaging ingrijpend te vergroenen. “Ze moeten meer duurzaam, klimaatadaptief, circulair, energieneutraal en gezond worden”, vertelt Sara de Boer, trekker van WeMakeTheCity.Green. Het programma zet via lezingen, talkshows, workshops, expedities, exposities en filmvertoningen in op het versnellen van de ambities. “Wij omarmen alles wat er op dit gebied gebeurt in de MRA. De groene stad van de toekomst begint wat ons betreft vandaag.

WeMakeThe.City Green wordt gerealiseerd door Pakhuis de Zwijger (Amsterdam) en Avanti (Almere) op initiatief van partners gemeenten Almere en Amsterdam. Begin september vond de lancering plaats. Het programma vormt de opmaat naar Floriade Expo 2022. “Ons initiatief kan vooral veel inspiratie betekenen voor de MRA”, vertelt Sara enthousiast. “Daarnaast zetten we in op het leggen van nieuwe verbindingen tussen partijen, bestuurders en bewoners.”

Sara de Boer: “Verbinden, daar gaat het om bij Wemakethecity.Green

Festival van een jaar
WeMakeThe.City startte in 2018 en 2019 als festival dat stad en ommeland beter maakt. Nu in 2021 en 2022 is het festival omgetoverd tot een langlopend programma met de focus op vergroening. “Naast uitgebreide programmering is er een website, nieuwsbrief en maken we podcasts. We hopen dat het programma net zo gaat bruisen in de steden als tijdens de festivals gebeurde. In de lente willen we ook zelf met expedities de stad en regio in trekken. En we laten zien wat er in andere Nederlandse, Europese en internationale steden al gebeurt op het gebied van duurzaamheid. We verbinden daarbij het lokale, het regionale, het nationale en het mondiale met elkaar.”

Schat aan informatie
Hoewel recent opgestart, biedt de website nu al een schat aan informatie voor iedereen met een groen hart in de MRA. Naast de eigen programmering staat er informatie over groene initiatieven, in de breedste zin va n het woord, van allerlei andere partijen in de metropoolregio. “Dat kan dan van alles zijn, variërend van bijeenkomsten tot proeftuinen.” Daartoe behoort ook het verzamelen van inspirerende voorbeelden. “Nu al staan op de website verhalen van koplopers. Dat zijn echt mensen die het verschil maken. Die interviewen wij vervolgens en lichten wij uit op de site. Verder besteden we op de site aandacht aan allerlei initiatieven die in de MRA plaatsvinden. Denk aan activiteiten op het gebied van voedsel, bossen, duurzame bierbrouwerijen en groene daken op woonboten.”

Verbinden
Sara roept iedereen met groene initiatieven op contact met haar op te nemen. “Dan kunnen wij samen communiceren en agenderen. De ene keer via het organiseren van een bijeenkomst, een andere keer door het onderdeel te maken van een andere bijeenkomst. We willen ons enorme netwerk met elkaar verbinden en vergroten. Dat vind ik ook het allerleukste van WeMakeTheCity.Green: de ontmoetingen en gesprekken die ontstaan in en na afloop van de programma’s. Alle programma’s zijn gratis te bezoeken, zowel online als live.”

Meer weten?
Ga naar wemakethecity.green voor meer informatie over het programma. En heb je iets te melden of een vraag? Neem dan direct contact op met Sara de Boer via sara@dezwijger.nl