Zonnepark Zuyderzon in Almere is officieel geopend. Een kleine 100.000 zonnepanelen vangen sinds begin juli de zon op. Met het grootste zonnepark van Flevoland komt gemeente Almere weer een stap dichter bij het doel om energieneutraal te worden.

Wethouder duurzaamheid Jan Hoek van de gemeente Almere, gedeputeerde Jop Fackeldey van de provincie Flevoland en algemeen directeur HVC, Dion van Steensel, waren aanwezig bij de opening. Evenals een groepje inwoners uit Almere die via de lokale energiecoöperatie De Groene Reus financieel hebben geparticipeerd in het zonnepark. Een van hen – met zijn 19 jaar een van de jongste investeerders – verrichtte samen met de gemeente en de provincie de symbolische openingshandeling.

35 voetbalvelden met zonnepanelen
De aanleg van zonnepark Zuyderzon verliep vlot. Half maart werd de eerste paal geslagen en vier maanden later werd de eerste groene stroom geleverd. Het zonnepark, gelegen aan Caissonweg 2 in Almere, is 25 hectare groot. Dat is vergelijkbaar met 35 voetbalvelden. De 98.560 zonnepanelen die er liggen, produceren per jaar zo’n 30,5 miljoen kWh elektriciteit. Dit is goed voor het jaarlijkse stroomverbruik van 10.000 huishoudens. Naast het opwekken van duurzame energie zorgt zonnepark Zuyderzon ook voor een vermindering van CO2-uitstoot met circa 19.000 ton per jaar.

Almeerders doen mee
Zonnepark Zuyderzon stond open voor financiële participatie. Inwoners van Flevoland konden al vanaf 50 euro investeren en zo meeprofiteren van de opbrengsten van het park. De inschrijving is inmiddels gesloten. In totaal is 800.000 euro aan investeringen ontvangen.

Zonnepark Zuyderzon Almere is een samenwerkingsverband van HVC en Sunwatt. Energiecoöperatie De Groene Reus organiseerde namens Zuyderzon de financiële participatie.

Foto: Jonathan van den Bergh (één van de jongste investeerders), Jop Fackeldey (gedeputeerde gemeente Flevoland) en Marleen Sanderse (adjunct manager afdeling Ruimtelijke ontwikkeling & Mobiliteit gemeente Almere) verrichtten de officiële openingshandeling