Ieder jaar komt er 35 miljard kilo aan kleding bij op de wereld, terwijl 40% daarvan ongedragen blijft. Haarlem laat het er niet bij zitten, verklaart wethouder Robbert Berkhout. Deze maand deed zijn gemeente voor de tweede maal mee aan de Dutch Sustainable Fashion Week. “Centraal stond een groene textielroute waar maar liefst 26 winkels in onze binnenstad aan meededen.”
Nieuwe kleding lijkt fris en schoon maar schijn bedriegt. Na de oliesector is de kledingbranche mondiaal de meest vervuilende industrietak. Ieder jaar komt er een slordige 35 miljard kilo aan kleding bij op de wereld. Veel daarvan wordt vrijwel direct weer weggegooid. Jaarlijks gaat er zo 235 miljoen kilo gewoon de vuilnisbak in.

Groene textielroute
Precies deze twee doelen staan centraal tijdens de jaarlijkse Dutch Sustainable Fashion Week. “Dit is een landelijke week om duurzaam textiel onder de aandacht te brengen. Haarlem heeft hier voor de tweede achtereenvolgende maal een eigen invulling aan gegeven.. We hebben winkels die duurzame kleding verkopen een kosteloze deelname aan de week aangeboden. Op die manier ontstaat er een groene textielroute door de stad. Hier gaat een stimulans vanuit om duurzaam te winkelen. Verder heeft een aantal ondernemers meegedaan aan een fotoshoot.”
Al die aandacht werkte enthousiasmerend. Zo heeft een andere ondernemer hierop ingehaakt door de modellen mooi te maken met duurzame make-up. “Tijdens de week kwamen die beelden als een soort tentoonstelling in de etalages te hangen. We merkten dat consumenten hier ook weer enthousiast op reageerden. Het creëren van dat soort zichtbaarheid is waardevol voor ondernemers.”
Communicatiepakket
Om het belang van duurzaam textiel extra onder de aandacht te brengen, heeft de Dutch Sustainable Fashion Week een communicatiepakket voor de deelnemende ondernemers gemaakt. “Het bestaat uit de routekaart, uit kaartjes om aan de kleding te hangen en uit tips om minder te wassen en bewuster te kopen. Verder zijn er posters ontworpen. Wij hebben daar als gemeente een gevelbord en MUPI’s aan toegevoegd met beelden van de shoot in Haarlem om meer zichtbaarheid aan de route te geven.”
Het verbaasde Berkhout overigens niet hoeveel ondernemers hier al mee bezig zijn. “In Haarlem werken we al langer met veel enthousiaste ondernemers samen op het gebied van duurzaamheid en circulariteit. Dat leeft ook steeds meer in de stad. Door zo’n week met een textielroute wordt het verhaal weer een stukje groter. Het maakt het voor de consument veel zichtbaarder wat er op dit gebied in de stad al gaande is.”
Door de deelnamekosten te vergoeden maakte de gemeente het voor veel ondernemers makkelijker om mee te kunnen doen. “Door kosteloos mee te kunnen doen, snijdt het mes aan twee kanten: het zorgt voor meer aandacht voor duurzaamheid en meer broodnodige reclame voor meer van onze ondernemers die het in deze tijden zo moeilijk hebben.”
MRA-breed oppakken
Berkhout pleit ervoor om volgend jaar het meedoen aan de week MRA-breed op te pakken. “Dan krijgt aandacht voor duurzaam textiel echt zeggingskracht.” De komende tijd gaat hij de belangstelling hiervoor onder zijn collega-wethouders peilen. “Intussen delen we graag onze ervaringen met andere gemeenten die hierin geïnteresseerd zijn.”