Op de groene panelen op de gevel van de gymzaal aan de Vrijmark in Almere is een bijzondere beschermlaag verwerkt die de warmte van de zon absorbeert. Deze coating geeft de warmte aan de achterkant af aan collectorbuizen.

“Het benutten van gevels om warmte te oogsten, past bij de opkomst van warmtepompen. Deze zonnecollectoren kunnen we als bron aan warmtepompen koppelen”, legt Sanne van Leeuwen van FITS4E uit. FITS4E staat voor facade integraded thermal solar collector for energy. Of in het Nederlands: in de gevel geïntegreerde warmtecollectoren voor energie.

De ontwikkeling van de collectoren startte als samenwerking van onderzoeksorganisatie TNO met bouwpartner Emergo en verfmultinational AkzoNobel. De eerste vraag was hoe efficiënt de coating warmte kon opnemen. Daarnaast is direct vanaf de start gewerkt aan het ontwerp van de gevels. Dit moest ervoor zorgen dat kennis vanuit renovaties en gevelbouw ook werd meegenomen in de innovatie. Na deze eerste veelbelovende fase is FITS4E uitgebreid met onder andere de gemeente Almere en aannemer Janssen de Jong. Zij wilden gezamenlijk werken aan de doorontwikkeling en deze innovatie testen op grote schaal.

Inmiddels is in Almere de eerste praktische toepassing van deze innovatie op grote schaal geïnstalleerd. FITS4E maakt gebruik van een innovatieregeling van de Topsector Energie. Zo kunnen ze de innovatieve gevelcollectoren opnemen in de renovatie van de gymzaal in Almere. Zonder die regeling was de groene gevel er niet gekomen, denkt Van Leeuwen. “Veel organisaties durven zo’n investering nog niet direct aan als de opbrengst nog niet is bewezen.”

Van Leeuwen verwacht uiteindelijk meer FITS4E-gevels. “Voor een goed geïsoleerde rijtjeswoning heb je ongeveer 10 m2 gevelpanelen nodig. In combinatie met een warmtepomp kun je de jaarlijkse warmtevraag dan afdekken.”

Bron: Nieuwsbrief voor Ondernemend Nederland