Het Zaanse bedrijf Textiles2Textiles (T2) heeft een machine in gebruik genomen die oude kleding op kleur en soort, geautomatiseerd scheidt van knopen, ritsen en labels. Met deze alleskunner speelt de textielpionier in op nieuwe wetgeving. Vanaf 2025 zijn producenten en importeurs namelijk verplicht om tenminste 25 procent vezel-tot-vezel gerecycled materiaal in nieuwe kleding te verwerken.

De machine snijdt oude kleding in kleine stukjes stof. Vervolgens wordt geautomatiseerd alles verwijderd wat niet in de originele stof thuis hoort, zoals knopen, ritsen en labels. Tot op heden werd dit nog kleinschalig met de hand gedaan, maar nu dus geautomatiseerd en grootschalig. 

Uitgebreide Producenten Verantwoordelijkheid
UPV-wetgeving is vanaf 2025 overal in de EU verplicht en treedt in werking in 2023. Producenten en importeurs van kleding en huishoudtextiel zijn verantwoordelijk voor de afvalfase van producten die zij in Nederland op de markt brengen. De overheid wil daarmee bedrijven stimuleren om een stijgend percentage afval voor hergebruik en recycling als nieuwe grondstof. T2T faciliteert de ontwikkeling naar circulaire grondstoffen en stimuleert dat er minder primaire grondstoffen voor textiel worden gebruikt op weg naar circulair.

Samenwerkingen                                                                                                                                        T2T werkte al samen met het Amsterdamse merk Loop.a life, welke tot voor kort handmatig met de schaar, met veelal vrijwilligers, oude niet-herdraagbare kleding op kleur en soort verwerkte om weer nieuwe kleding van te maken. Inmiddels zijn er ook samenwerkingen opgezet met PVH (van Tommy Hilfiger en Calvin Klein), Zalando en State of Art.

Sinds vorig jaar participeert gemeente Zaanstad in T2T en mede daardoor kon de nieuwe machine gedeeltelijk gefinancierd worden. De gemeente voorkomt hiermee negatieve impact van afvalverwerking, draagt bij aan CO2-reductie en het beheersbaar houden van de kosten van het afvalbeheer van haar burgers.

Over Textiles2Textiles
Textiles2Textiles is gevestigd in Wormerveer (Noord-Holland) en richt zich op hergebruik van textiel in de meest ultieme vorm. Het doel is om letterlijk elk kledingstuk en elke vezel opnieuw te benutten. In haar Fiber Farms® verwerkt Textiles2Textiles niet-herdraagbaar post-consumenten textiel tot een volledig circulaire, zuivere, homogene grondstof voor de textiel-maakindustrie, gewonnen uit ogenschijnlijk waardeloos afval met behulp van technische innovaties.

Textiles2Textiles heeft ambities op wereldschaal. Aandeelhouders van Textiles2Textiles zijn Wieland Textiles, Retail Experts en de gemeente Zaanstad. Hans Bon (Wieland Textiles) en Peter Rijken (Retail Experts) vormen het dagelijks bestuur van Textiles2Textiles.