Bouwen met hout en andere natuurlijke materialen zorgt voor duurzame gebouwen en draagt ​​bij aan een beter klimaat in ons land. Dat is de kernboodschap van ASN Bank, Climate Cleanup en Gideon in een nieuw onderzoeksrapport. De Nederlandse bouwsector staat dan ook aan de vooravond van een grote omslag.

Uit het rapport blijkt dat bouwen met hout tal van klimaatvoordelen biedt. Hout en andere natuurlijke materialen zijn namelijk ‘hergroeibaar’. Dit betekent dat ze niet opraken. Een ander voordeel is dat bomen en planten CO2 opnemen terwijl ze groeien. Maar ook om andere redenen zijn houtachtige bouwmaterialen een duurzamere keuze dan beton en staal. Houtachtig materiaal is bijvoorbeeld veel lichter. Daarmee leent het zich uitstekend voor prefabricage. Het productie- en montageproces van ‘prefab’ scheelt, naast tijd, in transport van machines en losse materialen naar de bouwplaats. Dat komt de duurzaamheid in zijn geheel ten goede. Uit cijfers van de Universiteit van Hamburg blijkt dat het 55 miljoen ton CO2-emssie voor ons land kan schelen wanneer 1 miljoen huizen van hout zijn gebouwd. Houtbouw is dus een aantrekkelijk alternatief.

Nationale focus op duurzaamheid
Ook in ons eigen land krijgen duurzame (bouw)projecten steeds meer voet aan de grond. Zo hebben de 32 gemeenten van de Metropoolregio Amsterdam (MRA) dit jaar de Green Deal Convenant Houtbouw ondertekend. Hierin staat dat in 2025 een sprong moet worden gemaakt naar 20 procent bouwen met hout. Jaarlijks levert dit een besparing van zo’n 220.000 ton CO2 op. De regio Amsterdam maakt flinke stappen, want één op de vijf nieuwe woningen van hout en andere biobased materialen is een groot aandeel.

Buiten de MRA zijn er genoeg inspirerende voorbeelden te vinden waarin houtbouw de rode draad is. Zo zijn er in de gemeente Eindhoven twee bouwprojecten die volledig in hout worden uitgevoerd: Pannenhoef en Puur Wonen. Iets verderop, in Boekel, werden vorig jaar de eerste woningen van het Ecodorp Boekel opgeleverd. Het is het eerste dorp in Nederland dat volledig bestaat uit huizen van organisch materiaal. De gebruikte materialen (leem, hout en kalkhennep voor de muren) zijn recyclebaar en komen uit de lokale omgeving.

Persbericht MEDITE SMARTPLY, 26-11-2021

 

Over MEDITE SMARTPLY
MEDITE SMARTPLY maakt deel uit van Coillte, een innovatieve, FSC-gecertificeerde Ierse fabrikant van bosbouw- en bosbouwproducten. MEDITE SMARTPLY is gevestigd in Clonmel en Waterford, Ierland, en produceert een veelzijdig assortiment van MDF (Medium Density Fibreboard) en OSB (Oriented Strand Board) bouwproducten.