Koning Willem-Alexander heeft in de Amsterdamse haven de eerste Nederlandse bio-LNG-installatie geopend. Vloeibaar en opgewerkt biogas, gemaakt van over-datum-voedingsmiddelen, vindt nu via zeven Nederlandse LNG-stations zijn weg naar vrachtwagens die op LNG kunnen rijden.

LNG is vloeibaar aardgas, dat door zijn samenstelling tot 22 procent schoner verbrandt dan diesel. Dat maakt LNG al een veel schonere fossiele brandstof en is daarom bezig aan een wereldwijde opmars in de markt voor transitiebrandstoffen voor zwaar transport en scheepvaart. LNG gemaakt van biogas verdringt fossiele LNG en stoot bij gebruik geen fossiele CO2 uit. Door tijdens de productie ook nog de CO2 uit het biogas te verwijderen en vloeibaar te maken, kan deze bio- CO2 worden hergebruikt in de glastuinbouw en ontstaat een CO2 -neutrale brandstof.

Drie partijen vormen keten
De installatie is het resultaat van een samenwerking van Renewi, Nordsol en Shell. De drie partijen vormen met elkaar een keten. Renewi zamelt het organisch materiaal, waaronder over-datum-producten van supermarkten, in en zet dit om in biogas. Vervolgens verwerkt Nordsol het biogas tot bio-LNG, waarna Shell dit via LNG-tankstations levert aan zijn klanten. De installatie produceert 3,4 kiloton bio-LNG jaar. Hiermee kan meer dan 13 miljoen kilometer CO2-neutraal worden gereden, dat is zo’n 370 keer de aarde rond.

Naadloos passend bij strategie
Port of Amsterdam is trots op de nieuwe installatie bij Renewi Organics: “Als havenbedrijf willen wij vooroplopen in de transitie naar een duurzame samenleving”, zegt Roon van Maanen, hoofd Energy & Circular Industry. “De haven is uitstekend gepositioneerd om hernieuwbare brandstoffen en chemicaliën te produceren, die nodig zijn in een klimaatneutrale samenleving. Door de afvalstromen van de metropoolregio in de haven te verwerken tot bio-LNG, leveren we ook een bijdrage aan de verduurzaming van de transportsector. Deze installatie is echt een perfect match.”Tijdens het programma van de officiële ingebruikname van de installatie woonde de koning enkele presentaties en toespraken bij en kreeg hij een rondleiding bij de installatie. Ook sprak hij met vertegenwoordigers van Renewi, Nordsol en Shell.