In korte tijd is Nederland Europees koploper zonne-energie geworden. Niet alleen zijn panelen op het eigen dak hier buitengewoon populair. In de splinternieuwe fabriek van Solarge in Limburg worden nu ook de zonnepanelen van de toekomst geproduceerd. Vanuit Actienetwerk GasTerug wordt,samen met de RES NHZ, verkend waar er onbenut dakpotentieel is dat met lichte zonnepanelen kan worden belegd,

Met name voor grote bedrijfspanden met minder stevige daken bieden de zonnepanelen van Solarge uitkomst. Die wegen maar de helft van het gewicht van de traditionele varianten. Zo kan naar schatting 200 vierkante kilometer dak in Nederland extra worden ingezet voor de energietransitie, een oppervlakte vergelijkbaar met Aruba.

Circulaire panelen
De panelen van Solarge worden gemaakt van recyclebaar kunststof, vrij van giftige stoffen zoals PFAS. Daardoor kost de productie minder energie dan het maken van reguliere panelen, die uit glas en aluminium bestaan. De lichtgewicht panelen worden bovendien in lagen gemaakt, zonder dat alle onderdelen aan elkaar vast worden gesmolten. Dat is mooi, want over twintig jaar kunnen ze uit elkaar worden gehaald en de materialen volledig worden gerecycled. “Over een paar decennia staan we voor een enorme vuilnisbelt met oude zonnepanelen, daarom willen we er nu al verantwoordelijkheid voor nemen”, zegt Jan Vesseur, CEO en oprichter Solarge.

Eerste productielijn in Nederland
In juli rolden de eerste lichtgewicht panelen van de band in de fabriek in Weert. Daarmee is Solarge de eerste producent van circulaire zonnepanelen met een fabriek op Nederlandse bodem. Solarge kent nu nog één productielijn, die gefinancierd is met een lening van ASN Bank. Grote delen van de fabrieksvloer zijn nog leeg, wat een goede hint geeft van de plannen. Er staan nog twee productielijnen op de planning. Op termijn wil het bedrijf 600.000 panelen per jaar produceren.

Oog voor lange termijn
Solarge staat op dit moment voor een belangrijke uitdaging: hun panelen kosten zo’n 20 procent meer dan die van de concurrenten. In zonnepanelen investeren is vaak flink duur voor ondernemers en particulieren, ook als het gaat om de goedkopere varianten. Wie zonnepanelen overweegt, heeft al het gevoel dat zij of hij goed bezig is. Hoezo zou iemand dan voor panelen gaan die duurder zijn dan anderen? De panelen van Solarge kosten inderdaad ietsje meer. Op de lange termijn zijn mens, klimaat en milieu de winnaars.

Bron: asnbank.nl