Onlangs won de provincie Noord-Holland de Cir­cu­lar Award Pu­blic 2020 voor het meest in­no­va­tie­ve pro­ject van een over­heid van het jaar. De eer ging uit naar een open­baar re­ken­mo­del voor cir­cu­lai­re hout­ke­tens, met als gangmaker Martin de Vries. “Ons model maakt op een simpele manier inzichtelijk waarom circulaire houtgebruik voor milieu én ondernemer winst oplevert.”

De provincie heeft het rekenmodel samen met Dr2 New Economy ontwikkeld. De Vries noemt het ‘gewoon’ een business case die inzicht biedt in de investeringen en de exploitatie, niet meer en niet minder. “Dit inzicht blijkt voldoende om ondernemers daadwerkelijk over de streep te helpen. Het laat zien van ‘kijk het kán!’.” De tool zorgt ervoor dat het hout niet wordt vermalen of verbrand, maar dat het opnieuw wordt gebruikt. “Voor balken is dit vrij eenvoudig, die kun je zo één op één gebruiken. Voor kleine stukjes snoeihout ligt dit anders. Die kun je beter vermalen en hergebruiken in plaatmateriaal voor woningen, afscheidingen, deuren, noem maar. Het kan zelfs brandveilig worden gemaakt.  Het model maakt dit duidelijk met als resultaat dat er veel minder nieuw hout nodig is.”

Het rekenmodel is openbaar, iedereen kan er gebruik van maken. “In de eerste plaats denk ik dan aan de andere elf provincies.”

Ju­ry­voor­zit­ter prof. dr. Loui­se Vet (NI­OO-KNAW) reikt de prijs uit aan Martin de Vries

In de schijnwerpers
Het winnen van de prijs is niet ongemerkt voorbijgegaan. “We stonden opeens enorm in de schijnwerpers. Het was de dagen daarop een gekkenhuis en dat bedoel ik positief, echt fantastisch. Een mooie blijk van erkenning voor het feit dat we er aan trekken. Ook ondernemers die het gaan doen steken hun nek uit en verdienen alle complimenten.”

Steun in de rug
Hoewel een project van de provincie, voelt De Vries zich gesteund door circulaire samenwerking in MRA- verband. “Zo’n samenwerking versterkt natuurlijk ons initiatief.” Het gaat daarbij om flinke sommen geld. Alleen in de MRA is jaarlijks al voor een slordige 200 mil­joen euro aan ge­bruikt hout be­schik­baar. “Dergelijke bedragen spreken tot de verbeelding, ook richting ondernemers. Door het succes van de tool merk ik dat ook overheden enthousiast raken. En goed voorbeeld doet goed volgen. Als er één schaap over de dam is dan volgen er meer.” Daar komt bij dat het helemaal geen geld kost om mee te doen. “Het is een kwestie van ondernemen. Het is louter een kwestie van doen!”

Verder lezen
Ga voor meer informatie over het winnen van de prijs naar: