De vergassingsinstallatie van Bio Energy Netherlands in de haven van Amsterdam zet afvalhout om naar waterstof. Daarmee heeft het een primeur: het is wereldwijd voor het eerst dat uit deze vorm van ‘biowaste’ pure waterstof (99,999 procent) gewonnen wordt.

De waterstof uit afvalhout zoals snoeiafval en afgebroken takken kan worden ingezet als duurzame brandstof in auto’s en bussen of als grondstof voor chemische processen. De waterstofproductie is mede mogelijk gemaakt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en het Amsterdams Klimaat & Energiefonds (AKEF).

Pure waterstof
Om waterstof te produceren, gaat het afvalhout eerst een vergassingsinstallatie in. Wat overblijft is syngas: een mengsel van koolstofmonoxide en waterstofgas. Dit syngas wordt vervolgens gesplitst in koolstofdioxide en waterstof. In de installatie wordt vervolgens CO2 afgevangen, waarna alleen pure waterstof overblijft.

De afgevangen CO2 kan weer worden opgeslagen of worden ingezet in de tuinbouw, brouwerijen, de chemie en synthetische brandstoffen. Op die manier kan jaarlijks zo’n 65.000 ton CO2 worden bespaard. Bij het winnen van waterstof blijft ook bio-char over. Deze vorm van houtskool legt CO2 vast en kan de bodemvruchtbaarheid verbeteren. Het kan worden gebruikt als bodemverrijker en -verbeteraar.

Groene waterstof en groen gas
De installatie van Bio Energy Netherlands in Amsterdam kan worden uitgebreid naar zes vergassingsreactoren met ieder een maximaal vermogen van 6 megawatt. Dankzij de modulaire opbouw kunnen in de toekomst grotere projecten ontwikkeld worden. In Delfzijl is inmiddels een vergunning afgegeven voor de plaatsing van zestien reactoren van eveneens 6 megawatt. Gezamenlijk bereiken de reactoren een jaarlijkse productiecapaciteit van 45 miljoen kubieke meter syngas. Dit gas wordt gebruikt om groene waterstof en groen gas produceren. Groengas kan aardgas een-op-een vervangen.

Bron: change.inc