Op woensdag 13 oktober was het MOVE Experience Center van PON even het centrum van fietsminnend Nederland. Bijna 30 partijen vanuit overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen kwamen daar samen voor de voor-ondertekening van de Green Deal Fiets MRA.

Mark Danhof van PON Lease a Bike, sinds kort het grootste fietsbedrijf ter wereld, liet Zijn toehoorders weten dat de Green Deal hét vehikel is om voor een versnelling van het fietsenthousiasme te zorgen. Te meer daar deze wordt ondertekend door zowel private als publieke partijen. “Samen kunnen we op dit punt een krachtig signaal afgeven.” Vervolgens nam Marja Ruigrok, één van de aanjagers van de Green Deal Fiets, het stokje over. Zij spoorde de partijen aan om hun mooie plannen vooral ten uitvoer te brengen: actie is geboden met de klimaatproblematiek in het vooruitzicht! Zij en Bram Diepstraten, wethouder van Velsen, hebben de partijen rond de Green Deal vanaf het begin aangemoedigd zoveel mogelijk impact te maken en vooral niet klein te denken.

Junior Fietsburgemeester van Amsterdam Lucas Boer (17) bedacht de op- & afstaptijdlijn voor kinderen en tekent mee

Heleen Buijs van Mijksenaar (Fietsservicestations), Remko Pijnaker (Groeifiets van de ‘Op- & Afstaptijdlijn voor kinderen), Meredith Glaser (Urban Cycling Institute, UvA) en Mark Danhof zijn klaar voor volgende stappen. “We hebben geen tijd om te wachten”, aldus Lucas Boer, Junior Fietsburgemeester van Amsterdam. “Over een paar dagen begint de Klimaattop. Het wordt tijd dat we de kracht van de fiets ook in Nederland serieus gaan nemen en zien als één van de sterkste middelen om de grote uitdagingen waar we voor staan op te lossen.”