Het eerste collectieve zonnestroomproject in Weesp is geopend. Maar liefst 48 Weespers investeerden via platform Weesp Duurzaam in 500 zonnepanelen. De panelen liggen op drie verschillende daken en wekken samen 190.000 KwH duurzame stroom op. Hiermee worden 50 huishoudens van duurzame energie voorzien.

Het duurzaamheidsnetwerk Weesp Duurzaam nam drie jaar geleden het initiatief voor het collectieve zonnestroomproject en richtte energiecoöperatie Weesp Eco Energie op. Toen de coöperatie startte, stond alles nog in de kinderschoenen en moest er veel uitgezocht worden. Van het vinden van geschikte daken tot de technische aansluiting op het openbare elektriciteitsnetwerk. De gemeente Weesp subsidieerde de opstartkosten. Op een bedrijfspand aan de Flevolaan liggen nu 180 panelen. De andere panelen liggen op de gebouwen van korfbalvereniging ARGUS en Stichting Accommodatie Beheer.

Niet alle stroom die door de panelen wordt opgewekt, kan al geleverd worden aan het elektriciteitsnet. Zodra het laagspanningsnet is verzwaard, zullen beide zonnedaken vol vermogen leveren. Dit gebeurt naar verwachting in 2023. De inleg door deelnemers vormt ongeveer 25% van de financiering van de daken. Zij ontvangen via de energiecoöperatie Weesp Eco Energie jaarlijks een uitkering van de winst, gedurende maximaal vijftien jaar. Er wordt een terugverdientijd verwacht van korter dan acht jaar. De deelnemers krijgen gedurende de looptijd maximaal 200% van hun inleg uitgekeerd.

Ook meedoen?

Bron: Nieuwsbrief Gemeente Amsterdam