Voor Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) is het vaak ingewikkeld om een laadpaal aan te leggen, onder andere omdat ze een financiële voorinvestering moeten doen. Daar brengt Amsterdam verandering in.

Bij een eigen woning kan de eigenaar zelf besluiten een laadpaal in de tuin of garage te plaatsen. Bewoners van appartementencomplexen moeten dit via de VvE regelen. Het begint vaak met een klein aantal VvE-leden die elektrisch willen rijden.

Duurzaamheidsfonds Amsterdam
De investering loopt dan deels vooruit op de vraag. Daarom stelt Amsterdam haar duurzaamheidsfonds nu open voor het financieren van investeringen rondom laadinfrastructuur. In leningen aan VvE’s komen bijvoorbeeld de gemeenschappelijke onderdelen van de laadinfrastructuur in de garage in aanmerking voor financiering, waaronder de verzwaarde elektriciteitsaansluiting, een slimme verdeelkast en garagebrede infrastructuur (een mogelijke ‘ringleiding’ langs alle parkeerplekken). De laadplekken moeten vooral worden gebruikt door de leden van de VvE.

Landelijk fonds
Ook de landelijke VvE Energiebespaarlening is sinds kort uitgebreid met de mogelijkheid om geld te lenen voor de aanleg van laadpalen op eigen terrein. Iedere VvE met meer dan 10 appartementen kan gebruikmaken van de nieuwe lening. Er wordt ook gewerkt aan het vergemakkelijken van de besluitvorming voor het plaatsen van laadpalen bij VvE’s.

Om VvE’s op weg te helpen met de ontwikkeling van laadpalen op het terrein van de VvE hebben de gemeenten Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht en MRA-e een toolkit voor VvE’s ontwikkeld. Deze toolkit bestaat uit een handleiding met stappenplan en verschillende modeldocumenten die van pas kunnen komen bij de uitvoering.

Bron: Nieuwsbrief Duurzaam020 – augustus 2019