Met een groeiende metropool in de omgeving, komen er in de Amsterdamse haven veel afvalstromen binnen. Huishoudelijk afval bijvoorbeeld, maar ook bouwafval, industrieel afval en rioolwater.

Door de ligging van de Amsterdamse haven heeft het gebied zich ontwikkeld tot een belangrijke circulaire hub in Noordwest Europa, waar verschillende afvalstromen een zo hoogwaardig mogelijk nieuw leven krijgen.

Netwerk Circulair
Om deze hubfunctie kracht bij te zetten hebben in 2020 verschillende circulaire bedrijven, ORAM en Port of Amsterdam de handen ineengeslagen met de oprichting van Netwerk Circulair. De doelstelling van Netwerk Circulair is primair om de industriële circulariteit versneld op te schalen. Verder wil Netwerk Circulair deze industriële circulariteit beter op de kaart te zetten, van elkaar leren en bepalen wat er nodig is om versneld op te schalen.

Versnellingskansen
Het Netwerk Circulair ziet versnellingskansen en daarom vragen we aandacht van de gemeente Amsterdam en Provincie Noord-Holland op de volgende onderwerpen.

  1. Elektriciteit
  2. Milieuruimte, vergunningen en regelgeving
  3. Overheid als launching customer
  4. Subsidie & afzetmarkt
  5. Feedstock

Benieuwd wat Port of Amsterdam daarmee precies bedoelen?

Download het position paper ‘De circulaire haven -> op naar 2030