Vrijdag 8 april is in de tweede bijeenkomst over versneld van het gas afkomen flinke vooruitgang geboekt. Vanwege de oorlog in Oekraïne werd dit initiatief vorige maand gestart met een bijeenkomst op 11 maart. Met de Amsterdam Economic Board, Metropoolregio Amsterdam, Green Business Club, de Duurzaamheidsraad Amsterdam en 02025 werd het vervolg georganiseerd in de Johan Cruijff Arena.

De noodzaak om energie te besparen is helder. Onderzoeker John Kerkhoven van Kalavasta rekende de zaal voor dat in Nederland per gezin liefst 180 euro per maand richting Rusland vloeit en dat daarmee de oorlog in Oekraïne gefinancierd wordt. In verschillende themagroepen zijn ideeën uitgewerkt om op korte termijn minstens 15 procent energie te gaan besparen. Bovendien zal er meer hulp komen voor bewoners, want energiearmoede neemt door de snelle stijging van energieprijzen snel toe.Minister Rob Jetten constateerde via een videoverbinding dat energiebesparing nu eindelijk hoog op de agenda staat en sprak zijn waardering uit voor dit initiatief. Ook liet hij weten binnenkort naar Amsterdam te komen om de succesvolle formule van de FIX-brigade van dichtbij te bekijken.

Meer dan 130 vertegenwoordigers
Met meer dan 130 vertegenwoordigers van diverse bedrijven en organisaties zoals Jungle Amsterdam, de Evangelische Broedergemeente Zuidoost, Schiphol Group en ABN Amro, werden in groepen afspraken gemaakt hoe op korte termijn tot de benodigde besparing gekomen kan worden. Zo zal er een campagne starten om op te roepen het licht in kantoren ’s nachts uit te doen op de Zuidas en andere grote kantoorlocaties. Bewoners zullen intensiever begeleid worden in het isoleren van huizen en Vattenfall gaat energiecoaches opleiden. Ook gaat het succes van de FIX-brigade, een organisatie die mensen helpt hun huis te isoleren om energie te besparen, nog verder uitgebreid worden. De ambitie is om minstens 40.000 woningen te isoleren.

Lees het volledige tekstverslag van de bijeenkomst!

Bekijk ook het videoverslag op amsterdam.nl

Vervolgbijeenkomst vrijdag 10 juni
Er staat al een vervolgbijeenkomst gepland op vrijdag 10 juni. Staat u nog niet op de mailinglijst en wilt u dat wel, stuur dan een e-mail naar: duurzaam@amsterdam.nl