Het bedrijf Save Plastics slaat de handen ineen met de gemeente Almere om samen de eerste fabriek van Nederland te bouwen. Dit betekent dat de gemeente binnenkort haar volledige plasticinzameling kan recyclen.

Nu wordt nog circa 50 procent van het ingezamelde plastic in Almere verbrand, maar dit is straks niet meer nodig. Bram Peters, eigenaar Save Plastics: “Verbranden is niet alleen slecht voor het milieu, het is ook pure geldverspilling: deze grondstof is veel waard.”

De gemeente Almere heeft een van de best lopende plasticinzamelingsstromen van Nederland. Het was de gemeente echter al jaren een doorn in het oog dat ongeveer de helft van dat ingezamelde plastic niet werd hergebruikt, maar in de verbrandingsoven verdween. Niet al het plastic is immers goed recyclebaar.

Daar komt nu verandering in. De hoogwaardige plasticfractie, vooral bekend van de PET-flessen, is relatief makkelijk te hergebruiken. Het bestaat uit één soort kunststof met één smeltmanier. De mixfractie, of het laagwaardige plastic, bestaat uit verschillende soorten plastic bij elkaar dat niet kan worden gescheiden of erg vies is. In Nederland wordt dat over het algemeen verbrand.

Bron: duurzaam-ondernemen.nl