Een flink deel van luchthaven Schiphol moet vol komen te liggen met zonnepanelen. Dat willen de gemeente Haarlemmermeer en de provincie Noord-Holland in de komende jaren samen realiseren. De luchthaven staat er ook open voor, mits de veiligheid van het vliegverkeer niet in het geding is.

In totaal zou er 300 hectare aan zonnepanelen op de luchthaven kunnen komen te liggen meldt het AD, met name naast de start- en landingsbanen. Daarnaast wordt gedacht aan tientallen hectare op daken van luchthavengebouwen of bij parkeerplaatsen.

Aan het zonneplan wordt momenteel gewerkt door de provincie Noord-Holland en de gemeente Haarlemmermeer. “In het Klimaatakkoord is afgesproken dat 30 regio’s plannen moeten maken voor duurzame energie”, zegt GroenLinks-gedeputeerde Edward Stigter van de provincie Noord-Holland (klimaat en energie). Voor heel Nederland betreft het 35 terrawattuur.

De opdracht zou voor 2030 gerealiseerd moeten zijn. “Als Noord-Holland denken wij circa zeven terrawattuur voor onze rekening te kunnen nemen. Dat is behoorlijk wat, maar onze provincie telt veel inwoners die bovendien veel energie gebruiken. Voor bedrijven geldt hetzelfde.”

Veel ruimte
Dat Haarlemmermeer een potentiële zoeklocatie is, ligt voor de hand: de gemeente is uitgestrekt en kent veel landelijk gebied, dat niet beschermd is. Voor Schiphol geldt hetzelfde. Het terrein van de luchthaven is weids,  bestaat rondom de start- en landingsbanen vooral uit weilanden. “Wij hebben nu eenmaal veel ruimte”, erkent VVD-wethouder Jurgen Nobel van Haarlemmermeer (luchthavenzaken, energietransitie en financiën). Hij is bereid met de provincie samen te werken. ,,Alleen moet dat wel in samenspraak met onze inwoners en de gemeenteraad gebeuren, er moet voldoende draagvlak zijn.”

Positief
Schiphol staat positief tegenover het idee en zegt ‘open te staan voor de grootschalige aanleg van zonnepanelen’. Volgens een woordvoerder is de luchthaven bereid mee te denken met de gemeente. “We hebben inmiddels een aantal aandachtspunten aangereikt, waaronder de veiligheid.”

De bedoeling is verder dat op de daken van luchthavengebouwen op Schiphol eveneens veel panelen komen. Dat gebeurde al met parkeergarage P3, waar zesduizend panelen op het dak liggen. ,,Boeren in de omgeving kunnen verder bijvoorbeeld panelen plaatsen op de daken van hun schuren”, zegt wethouder Nobel.

Provincie en gemeente willen dat de plannen volgend jaar concreter uitgewerkt zijn, de jaren erna kunnen ze vervolgens gerealiseerd worden. Waar er binnen Haarlemmermeer volop ruimte voor zonnestroom is, geldt dat minder voor windenergie. De aanvliegroutes boven Schiphol maken enorme turbines onmogelijk.