Als eerste business park ter wereld is Schiphol Trade Park in Hoofddorp, een ontwikkeling van SADC, opgeleverd met een Madaster materialenpaspoort. Aannemer KWS verzorgde de complete aanleg van de infrastructuur op het bedrijventerrein. Het paspoort garandeert de circulariteit van het bedrijventerrein, nu en straks.

Het Madaster materialenpaspoort is een database waarin de identiteit van een bouwwerk, object of kunstwerk en de onderliggende materialen zijn opgeslagen. Doel is het zorgvuldig gebruik van grondstoffen te stimuleren en daardoor afval en verspilling tegen te gaan. Hiertoe geeft het paspoort inzicht in de wijze waarop materialen zijn verwerkt, demontabel zijn, wat de marktwaarde én de toekomstige restwaarde is en de mate van circulariteit. Met deze informatie kunnen de gebruikte materialen bij het einde van de levensduur van het gebouw, object of kunstwerk en de gebruikte producten gemakkelijker hoogwaardig worden hergebruikt.

Circulaire voorbeelden

Een mooi voorbeeld van de gebruikte circulaire producten in het paspoort zijn de biobased bestratingsmaterialen. In dit materiaal is olifantsgras verwerkt. Ook bevatten de bestratingsstenen 100% gerecyclede asfalt, geproduceerd in het HERA-System van KWS. Zo zorgt KWS ervoor dat het business park niet alleen nu, maar ook zeker in de toekomst circulair is en blijft. “Samen met KWS en SADC toont Madaster aan dat een materialenpaspoort voor een geheel business park mogelijk is”, aldus directeur Martijn Oostenrijk van Madaster. “Een mooi resultaat waarbij SADC als opdrachtgever en KWS als duurzame bouwer de materialen in Schiphol Trade Park voor toekomstig gebruik veilig stellen. Naast paspoorten voor gebouwen is dit voor Madaster een eerste stap naar materialenpaspoorten voor infrastructuur werken. Dit mooie project verdient een vervolg naar bredere toepassing.”

Madaster
Madaster, waar het materialenpaspoort onderdeel van is, is een publiek platform voor de hele vastgoedwereld. Dit geeft iedereen de mogelijkheid er gebruik van te maken om zo samen materialen hoogwaardig te hergebruiken en eenvoudig te kunnen onderhouden. KWS en SADC zien Madaster als een waardevolle schakel in het werken aan een toekomstbestendige en circulaire samenleving. KWS werkt inmiddels voor veel projecten met het Madaster materialenpaspoort. 

V.l.n.r. op de foto: Martijn Oostenrijk (directeur Madaster), Rob de Wit (projectmanager gebiedsontwikkeling & coördinator Schiphol Trade Park bij SADC) en Frank Groot (directeur KWS Infra Amsterdam-Utrecht) bij de overhandiging van het Madaster Materialenpaspoort. De heren staan op biobound stenen die zijn toegepast in het project.