Voor bedrijventerrein Schiphol Trade Park in Hoofddorp heeft KWS voor het eerst haar 100% gerecycled asfalt op grote schaal toegepast. In vergelijking met een reguliere asfaltconstructie bespaart KWS hiermee 75% op CO₂-uitstoot bij de productie van het asfalt.

Het asfalt werd de afgelopen maanden in fases aangebracht in de onder-, tussen- en deklaag van de weg op het bedrijventerrein, een ontwikkeling van SADC. De productie van is gedaan in het eigen HERA-System van KWS, onderdeel van de Rotterdamse asfaltcentrale. Na de eerste pilot met 100% gerecycled asfalt in de deklaag in 2017 is dit de volgende stap in volledig gerecyclede asfaltwegen.

Hergebruik oud asfalt uit regio
Het ingrediënt voor het 100% gerecyclede asfalt is oud asfalt uit de regio. Dit wordt door een breker vermalen tot een homogene grondstof, die in het HERA-System wordt opgewarmd. Door biologische verjongingsolie toe te voegen, brengt KWS de flexibele eigenschappen van de bitumen weer terug. De toepassing van 100% gerecycled asfalt in de onder- en tussenlagen van asfalt is al vaker gedaan door KWS, de grootschalige toepassing van dit asfalt in de deklaag (de bovenste laag van de asfaltweg) is nieuw. Voor de totale asfaltconstructie bespaart KWS zo 75% op CO₂-uitstoot bij de productie van het asfalt ten opzichte van een reguliere asfaltconstructie. De MKI-waarde (Milieu Kosten Indicator) is 83% lager.

Indirecte verhitting en duurzaamheid
Door middel van indirecte verhitting wordt het asfalt in het HERA-System geproduceerd, een unieke techniek in de wereld. De indirecte verhitting geeft minder schade aan het oude asfalt en leidt tot minder emissie van schadelijke stoffen. De HERA draait daarbij voor 100% op natuurstroom.

Met deze duurzame variant draagt KWS bij aan de realisatie van de doelstelling van projectontwikkelaar SADC om het meest duurzame en innovatieve business park van Europa te ontwikkelen. Dit sluit naadloos aan op de duurzaamheidsmissie van KWS om in 2040 100% circulaire infrastructuur te realiseren. Een belangrijke pijler daarin is het gebruik van primaire grondstoffen (zoals steen en zand in asfalt) te stoppen. Met het asfalt dat volledig uit oud asfalt bestaat, zet KWS daarin concrete stappen.

Bron: Persbericht KWS, 18-11-2019