Het dak van de Gaasperdammertunnel wordt verrijkt met een zonnestroompark. Er worden maar liefst 5.246 zonnepanelen geïnstalleerd, een kleine twee megawatt per jaar aan zonnestroom. Op het overige deel van het tunneldak zal een openbaar en uniek park worden aangelegd om de, voorheen door de A9 gescheiden, wijken Bijlmermeer en Gaasperdam met elkaar te verbinden.

IXAS is hoofdaannemer van Rijkswaterstaat voor ontwerp, aanleg, financiering en 20 jaar onderhoud van de Gaasperdammerweg (A9 Holendrecht-Diemen). Het project is onderdeel van de weguitbreiding Schiphol-Amsterdam-Almere. In opdracht van IXAS realiseert SolarNRG op dit moment het zonnestroompark op het dak van de tunnel, waarvan op 5 juli de twee noordelijke tunnelbuizen richting Holendrecht zijn geopend.

Bijzondere engineering
Door de vorm was er voor dit project bijzondere engineering benodigd, een tunneldak is niet bepaald een doorsnee opdracht. Vanwege extra lange kabellengtes moeten er onder andere omvormers toegepast worden in de 800V range. Daarnaast moest er een transformatorhuis besteld worden, ook geen alledaagse bezigheid. “Dit project is op twee vlakken anders dan de meeste projecten die SolarNRG uitvoert”, vertelt Jordi van Elferen, Senior Accountmanager SolarNRG. “Het is de eerste keer dat we een installatie zullen uitvoeren op een tunneldak. Ten tweede passen we hier hoog voltage omvormers toe, vanwege de door de vorm van het project extra lange kabellengtes.”

Oplevering
De verwachting is dat het project rond begin oktober 2020 zal worden opgeleverd. Inmiddels zijn dan naar verwachting drie van de vier tunnelbuizen van de langste landtunnel van Nederland geopend voor verkeer.

Personeelscollectief
Naast de aanleg van het zonnestroompark hebben IXAS en SolarNRG samen een personeelscollectief ontwikkeld, omdat beide partijen van mening zijn dat met zo’n belangrijke hand in de verduurzaming van Nederland het eigen personeel natuurlijk niet kan achterblijven. Op deze manier hebben werknemers van IXAS de mogelijkheid tegen een zeer scherpe prijs zelf een zonnestroomsysteem aan te schaffen.