Een innovatief circulair model is géén standaard R&D-project: het vraagt om een gestructureerde procesaanpak. Van belang daarbij is dat ondernemers snel kunnen testen en voortdurend moeten bijsturen. Dat zijn de belangrijkste bevindingen van Expeditie Circulair, een Vlaamse samenwerking tussen Start it @KBC, VITO, Agoria en Sirris.

Het proefproject duurde een jaar en is een cruciale eerste stap in het uitbouwen van een ecosysteem om circulaire ondernemers te ondersteunen en de circulaire economie aan te zwengelen. Start it @KBC, VITO, Agoria en Sirris sloegen de handen in elkaar om bedrijven te ondersteunen bij die circulaire transitie. Vier bedrijven stapten mee in Expeditie Circulair: More (een start-up binnen Start it @KBC die stukadoorafval verwerkt tot interieurproducten), ETAP (verlichting), Out Of Use (recyclage van ICT- en elektrisch/elektronisch afval) en HaTwee (poedercoating).

Lessen voor circulaire ondernemers
Expeditie Circulair levert een aantal belangrijke lessen op voor circulaire ondernemingen. “Het is duidelijk gebleken dat het ontwikkelen van een innovatief circulair businessmodel géén standaard R&D-project is”, zegt Dirk Lievens, die voor accelerator Start it @KBC het experiment begeleidde. “Het is cruciaal om de aannames in het circulair model snel te testen en om snel met klanten en andere stakeholders te praten om een idee te krijgen van de haalbaarheid. Een gestructureerde procesaanpak biedt houvast en zorgt voor het noodzakelijke overzicht. Dat proces overstijgt ook het product. Te veel circulaire ondernemers staren zich blind op het product, terwijl een circulair model evengoed gaat over afval, transport, opslag enuitstoot.”

Stap één naar slagkrachtig ecosysteem
Voor Start it @KBC is Expeditie Circulair geen eindpunt maar slechts een eerste stap, benadrukt Dirk Lievens. “Het project heeft duidelijk aangetoond dat het delen van kennis, expertise en netwerken vruchten afwerpt. Start it @KBC is al vijf jaar lang zo’n ecosysteem voor start-ups en innovatie. We zijn ervan overtuigd dat een slagkrachtig ecosysteem ook circulaire ondernemers een enorme boost kan geven.”

 Start it @KBC stapte mee in Expeditie Circulair omdat het als grootste accelerator van het land heel wat ervaring en expertise heeft in het promoten en ondersteunen van innovatief ondernemerschap. Ook in de circulaire economie. Naast More maken nog heel wat andere circulaire startups deel uit van het acceleratorprogramma (zie bijlage).

Meer informatie: www.startit.be