De Metropoolregio Amsterdam is hard geraakt door de coronamaatregelen. Volgens economisch onderzoeksbureau SEO is de economische schade zo’n € 2,3 miljard per maand. Welke kansen biedt het weer opbouwen van de economie, voor het werken aan de klimaatopgave: een fossielvrije en circulaire economie in 2050?

Met scenario’s en future labs probeert de Amsterdam Economic Board samen met de Metropoolregio Amsterdam, grip te krijgen op de vraag: Hoe kan het werken aan de klimaatopgave en het economisch herstel in de regio hand in hand gaan? Om deze vraag te beantwoorden kijken we samen met Deborah Nas, Margriet Larmit en het MRA-bureau door drie lenzen:

We hebben strategisch adviesbureau Jester gevraagd om korte termijnscenario’s uit te werken. Wat betekent de duur en de heftigheid van de coronacrisis voor de economie en de klimaatopgave in de regio Amsterdam op korte termijn? Oprichter en partner van Jester, Michiel de Vries licht dit toe in de MRA University van dinsdag 19 mei.

We verdiepen de lange termijn MRA scenario’s met wat we nu tegenkomen in deze bijzondere periode. Doordat de economie een flinke schok krijgt, zijn er opeens zaken aan de orde die eerder nauwelijks voorstelbaar waren. De MRA-traineepool kijkt welke duurzame initiatieven er nu hier en in andere delen van de wereld naar boven drijven. Dat helpt ons om de scenario’s verder uit te werken, specifiek gericht op de klimaatopgave.

En we organiseren een aantal Future Labs om te kijken welke initiatieven en maatregelen we nu en op middellange termijn kunnen nemen. Wie kan en wil het voortouw nemen? En hoe bouwen we met elkaar aan een krachtige beweging? Future Labs zijn bijzondere cocreatiesessies met creatieve denkers en doeners uit ons netwerk. Eerder organiseerde de Board Future Labs rondom de vraag hoe de donuteconomie er in diverse scenario’s zou kunnen uitzien en rondom de internationale connectiviteit van de regio.

De inzichten die we opdoen delen we in juni 2020 met de bestuurders van de Metropoolregio Amsterdam en met de leden van de Amsterdam Economic Board.

Heb jij een interessante invalshoek die je ons mee wil geven of ken je iemand die niet mag ontbreken bij de Future Labs? Laat dit ons weten door een e-mail te sturen aan events@amecboard.com.

Wil je deelnemen aan de MRA University van 19 mei? Schrijf je dan via de website van de Metropoolregio Amsterdam.