InnoFase in Duiven mag zichzelf dé circulaire werklocatie van 2020 noemen. Dat werd bekendgemaakt tijdens het webinar ‘De beste voorbeelden van de circulaire economie’, georganiseerd door vakblad BT. Andere kanshebbers voor de Circular Economy Award 2020 waren Schiphol Trade Park, Bedrijventerrein Laarberg in Groenlo en het Werkspoorkwartier in Utrecht.

Synergiepark InnoFase is een gebied met een netto omvang van 66 ha, gelegen aan de A12. Het profileert zich op industriële symbiose, onder meer met uitwisseling in- en outputstromen, zoals warmte, elektra, water, biogas, biomassa en restmaterialen. Door deze manier van werken wordt bespaard op primaire grondstoffen, energie, transport en ruimtebeslag. ‘In onze ogen is InnoFase echt een terrein waar de zware maakindustrie de aandacht krijgt’, zei voorzitter Cees-Jan Pen (Fontys) bij de bekendmaking van de winnaar. ‘Waar je echt de breed omarmde industriële symbiose van de grond krijgt en waar ook echt heel veel gebeurt.’ Doorzettingsvermogen en het belang van bestuurlijk de rug recht houden droegen bij aan het succes van InnoFase en vormen een ‘wijze les voor andere terreinen met dit soort ambities.’

Wat ook opvalt is de aandacht die op de locatie uitgaat naar kennisdeling met onder meer labs en een innovatiewerkplaats. Een ander mooi én spannend element dat InnoFase volgens de jury illustreert, is hoe je nieuwe en bestaande bedrijven kunt mixen. Ook de andere drie de terreinen, ‘volwassen voorbeelden’ van circulaire werklocaties.

Bron: Nieuwsbrief Online Kenniscentrum Duurzaam Ondernemen